Руският президент Владимир Путин написа статия за историческото единство на руснаци и украинци, като текстът е публикуван на сайта на Кремъл.

По време на последната пряка линия с граждани Путин обеща, че ще напише аналитичен материал за Русия и Украйна, където ще изложи отношението си към настоящата ситуация. Той подчерта, че смята руския и украинския народ за едно цяло. Руският държавен глава също така изрази надежда, че гражданите в двете страни ще се запознаят със статията му.

Путин не виждал смисъл от среща със Зеленски, защото Украйна се управлявала от САЩ и ЕС

Путин не виждал смисъл от среща със Зеленски, защото Украйна се управлявала от САЩ и ЕС

"Каква полза от среща със Зеленски?"

"Бих искал веднага да подчертая, че възприемам стената, възникнала през последните години между Русия и Украйна, между части от, всъщност, едно историческо и духовно пространство, като голямо общо нещастие, като трагедия. Това са, на първо място, последиците от нашите собствени грешки, допуснати през различни периоди, но също и резултат от целенасочената работа на онези сили, които винаги са се стремили да подкопаят нашето единство. Формулата, която се използва, е известна от незапомнени времена: разделяй и владей. Нищо ново. Оттук и опитите да се играе по националния въпрос, да се сеят раздори между хората. И като свръхзадача - да разделят и след това да се настройват и бият една срещу друга части от един народ", настоява Путин.

Както твърди той, Русия не просто признала Киев, но направила много, за да направи Украйна независима държава.

"Съвременна Украйна е изцяло продукт на съветската епоха. Знаем и помним, че до голяма степен тя е създадена за сметка на историческа Русия. Достатъчно е да се сравни кои земи са се обединили отново с руската държава през 17 век и с кои територии Украинската ССР излезе от състава на Съветския съюз", твърди руският президент. 

Зеленски отговори на Путин: руснаците и украинците не са един народ

Зеленски отговори на Путин: руснаците и украинците не са един народ

Зеленски смята, че народите на Русия и Украйна имат различни пътища

Той посочи, че Украйна и Русия са се развивали от векове като единна икономическа система, а дълбочината на сътрудничество отпреди 30 години можела да бъде предмет на завист от страна на ЕС.

"В Киев използват своя "политическа аритметика", но през 1991 - 2013 г., само поради ниските цени на газа, Украйна спести над 82 милиарда долара за бюджета си, а днес буквално "се държи здраво" за 1,5 млрд. долара руски плащания за транзита на нашия газ за Европа, докато при съхраняване на икономическите връзки между нашите страни положителният ефект за Украйна ще възлезе на десетки милиарди долари", пресметна Путин. 

Както отбеляза руският държавен глава, настоящият президент на Украйна Володимир Зеленски бил дошъл на власт под лозунга за постигане на мир, но "обещанията му се оказаха лъжи".

"Нищо не се промени. А ситуацията в Украйна и около Донбас допълнително деградира", настоя той.

В статията си Путин изразява убеждението си, че Киев просто не се нуждаел от Донбас.

Зеленски: Украйна ще създаде най-мощната армия в Европа, ако Западът не помогне с Донбас

Зеленски: Украйна ще създаде най-мощната армия в Европа, ако Западът не помогне с Донбас

Проблемът в източната част на Украйна е проблем за цяла Европа

"Защо? Защото, първо, жителите на тези региони никога няма да приемат заповедите, които се опитваха и се опитват да им налагат със сила, блокада, заплахи. И второ, резултатите както от Минск-1, така и от Минск-2, които дават реален шанс за мирно възстановяване на териториалната цялост на Украйна чрез пряко договаряне с ДНР и ЛНР при посредничеството на Русия, Германия и Франция, противоречи на цялата логика на проекта "анти-Русия". А той може да се държи само на непрекъснатото култивиране на образа на вътрешен и външен враг. И ще добавя - под протекторат, под контрола на западните сили", убеден е Путин.

Днес Украйна претърпявала милитаризация, въвеждал се пряк външен контрол, включително надзор над властите и въоръжените сили, подчерта руският президент. Всичко това, по думите му, се случвало на фона на създаването на атмосфера на страх, агресивна реторика и снизхождение към неонацистите в украинското общество.

"Под същото прикритие се извършва и поглъщането на остатъците от украинската икономика, експлоатацията на нейните природни ресурси. Разпродажбата на земеделска земя и кой ще я купи - това е очевидно. Да, от време на време на Украйна се разпределят финансови средства, заеми, но при техните условия и интереси, при преференции и ползи за западните компании. Между другото, кой ще изплаща тези дългове? Очевидно се предполага, че това ще трябва да се направи не само от днешното поколение украинци, но и от техните деца, внуци, да, вероятно и правнуци", показа лукава загриженост към Украйна Путин. 

Зеленски нарече "Северен поток 2" коз на Русия

Зеленски нарече "Северен поток 2" коз на Русия

"Всичко това се прави, за да няма Украйна следващ договор"