Украйна ще бъде принудена да създаде най-мощната армия в Европа, ако Западът остави Киев сам при разрешаването на въпроса за уреждането на конфликта в Донбас. Това изтъкна президентът на страната Володимир Зеленски в интервю за чуждестранни медии, чийто текст беше публикуван от кабинета на украинския държавен глава.

"Всеки трябва да разбере, че на наше място може да има друга страна. И ако Украйна ще решава самостоятелно този глобален проблем, няма да имаме друг път освен да се превърнем в много силна, най-мощната от гледна точка на техниката и войските армия в Европа. И за това просто ще похарчим всичко, което имаме: много човешки потенциал, много талантливи хора", коментира Зеленски, отговаряйки на въпрос какво може да се направи, за да бъде принуден Западът да помогне на Украйна да си върне териториите, които сега не са под неин контрол.

Зеленски: Украйна заслужава да е сред мощните държави от НАТО, но няма да се моли

Зеленски: Украйна заслужава да е сред мощните държави от НАТО, но няма да се моли

Трябва да бъде поканена, Зеленски мисли, че това е честно

В този контекст украинският президент отново подчерта, че проблемът в източната част на Украйна е проблем за цяла Европа. "Западните страни трябва да осъзнаят, че войната в Украйна, или на границата, или във временно окупираните територии (като такива Киев разглежда както Донецка и Луганска области, така и Крим, б. р.) е първият сигнал къде може да бъде тя утре и на чия граница. Само това е война в Европа, но умират украинци", коментира още той.

В същото време Зеленски добави, че, разбира се, "няма нищо добро във войната".

Изявления, че украинската армия може да се превърне в най-силната в Европа или вече се е превърнала в такава, са били чувани от ръководството на страната многократно и в продължение на няколко години. Още през 2015 г. тогавашният президент на държавата Петро Порошенко настоя, че украинската армия вече била "една от най-силните армии на континента", обяснявайки това с факта, че е спряла руската агресия. 

Украйна продължава борбата си срещу "Северен поток 2", независимо от позицията на Европа

Украйна продължава борбата си срещу "Северен поток 2", независимо от позицията на Европа

Искал да чуе ясно "да" или "не" от Джо Байдън за членството на Украйна в НАТО на Украйна