Украйна смята, че заслужава да бъде пълноправен член на НАТО и не трябва да се моли да бъде приета в алианса, очаква да получи покана. Това заяви във вторник президентът на страната Володимир Зеленски, коментирайки резултатите от срещата на върха на НАТО, съобщава ТАСС. 

"Вярвам, че Украйна заслужава повече. Ние заслужаваме да бъдем един от равните в алианса, да бъдем сред мощни държави. Трябва да бъдем поканени - мисля, че това е честно. Не бива да се молим", каза той в интервю с журналисти на форума "Украйна 30. Икономика без олигарси" в Киев.

Той подчерта, че Украйна е положила много усилия, за да гарантира, че лидерите на НАТО потвърждават перспективите за приемане на страната в алианса. "Нашите военни демонстрират силата и мощта на армията, тя е готова да защитава. Говорих за това с лидерите на НАТО, поканих ги в Донбас, за да видят нивото. Ние заслужаваме да бъдем членове на алиансът, ако алиансът вижда Украйна сред членовете на НАТО не зад кулисите, а на масата", коментира Зеленски.

По-рано украинският външен министър Дмитро Кулеба, коментирайки резултатите от срещата на върха на НАТО, заяви, че Украйна е извършила достатъчно реформи и би искала да получи План за действие за членство в НАТО през 2022 г.

Участниците в срещата на върха на НАТО, проведена на 14 юни, отбелязват в заключително изявление, че Украйна и Грузия ще могат да станат членове на алианса в бъдеще. В комюникето не се казва нищо за възможния срок за приемане на тези страни в НАТО или за перспективата да им се предоставят планове за действие за членство.

Украйна продължава борбата си срещу "Северен поток 2", независимо от позицията на Европа

Украйна продължава борбата си срещу "Северен поток 2", независимо от позицията на Европа

Искал да чуе ясно "да" или "не" от Джо Байдън за членството на Украйна в НАТО на Украйна