Украинският президент Володимир Зеленски смята, че народите на Русия и Украйна имат различни пътища.

"Украинците и руснаците не са един народ. Всеки от нас има свой собствен път", написа той в "Туитър", като допълни: "Но целта трябва да бъде една - да приключим войната, да върнем украинските територии. Невъзможно е да се говори едновременно за един народ и заграбване на наши територии, продължаване на кръвопролитието в Донбас."

Зеленски също така повтори намерението на Киев да се интегрира в НАТО и Европейския съюз. "НАТО и Европейският съюз са нашият исторически избор", отбеляза Зеленски. В същото време той подчерта, че Украйна "самостоятелно избира как да осигури изпълнението на своите национални интереси". "А безпокойството на Руската федерация във връзка с това е някакъв вид детски страхове", добави украинският държавен глава.

Путин не виждал смисъл от среща със Зеленски, защото Украйна се управлявала от САЩ и ЕС

Путин не виждал смисъл от среща със Зеленски, защото Украйна се управлявала от САЩ и ЕС

"Каква полза от среща със Зеленски?"

Вчера руският президент Владимир Путин коментира, че Украйна не влизала в списъка на страните, неприятелски настроени към Русия и че не смятал украинския народ за неприятелски. Путин подчерта, че украинският и руският народ били "едно цяло", но "настоящото ръководство на днешна Украйна е очевидно недружелюбно".

Путин настоя още, че Зеленски бил "предал Украйна под пълен външен контрол", където ключови въпроси от живота на страната се решавали "не в Киев, а във Вашингтон, отчасти в Берлин и Париж".