Руските войски укрепват позициите си във временно окупираната част на Запорожка област и на левия бряг на река Днепър в Херсонска област. Те също се опитват да настъпят в направленията Бахмут, Авдиевка и Новопавливка.

Това съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна в последната си оперативна информация, цитирана от "Укринформ".

Отбелязва се, че през изминалото денонощие в направлението Петропавловка-Новорайск подразделения на Силите за отбрана на Украйна са напреднали 7 километра и са възвърнали контрола над шест населени места. Подобна е ситуацията и в посока Първомайско-Херсон, където украинските войски също си върнаха контрола над шест населени места.

Според Генералния щаб, противникът се опитва да задържи временно завзетите територии, като съсредоточава усилията си върху опити за прекъсване на действията на силите за отбрана на определени направления, укрепване на отбранителните позиции на левия бряг на река Днепър. В същото време противникът води настъпателни действия в направленията Бахмут, Авдиевка и Новопавловка.

Отбелязва се, че населени места в Донецка, Луганска, Днепропетровска и Запорожка области са били обстрелвани от врага през изминалото денонощие.

Украйна обвини Русия, че иска да превърне Херсон в град на смъртта

Украйна обвини Русия, че иска да превърне Херсон в град на смъртта

Ето как изглежда "руският свят" - дойдоха, ограбиха, празнувава, убиха "свидетели", оставиха разрушения и си тръгнаха, обобщи Подоляк

По-специално във волинското и полиското направление ситуацията не се е променила съществено.

Беларус продължава да подкрепя руската въоръжена агресия срещу Украйна, осигурявайки ѝ достъп до инфраструктура, територия и въздушно пространство. В момента тече формирането на съвместна руско-беларуска бойна групировка.

В други направления врагът използва танкове, минохвъргачки и различни видове артилерия за обстрел на населени места. Те са посочени конкретно. 

в посока Северски противникът удари района на село Хремяч в Черниговска област;

в Слобожанско направление - районите Стрелеча, Тернова, Старица, Охирцево, Вовчанск и Колодязне;

Беларус и Русия създават съвместни центрове за военно обучение

Беларус и Русия създават съвместни центрове за военно обучение

След като по-рано беше създадена и съвместна оперативна група на беларуски и руски войски

в посоките Купянск и Лиман - районите Кисливка, Табаевка, Берестовка, Лисна Стинка, Стелмаховка, Мясожаровка, Макеевка, Невске, Ямполовка и Лиман;

в посока Бахмут - районите на Роздоливка, Яковливка, Соледар, Бахмутске, Бахмут, Опитне, Курдимовка, Торецк, Ню Йорк и Майорск;

в посока Авдиевка - районите на Авдиевка, Опитне, Водяне, Первомайске, Невелске, Марьинка, Парасковиевка и Новомихайловка;

в новопавливското и запорожското направление - районите на Въгледар, Павливка, Новосилка, Нескучно, Новопол, Темировка, Олхивске, Успеновка, Червоне, Хуляйполе, Зализнично, Хуляйпилске, Чаривне, Орихов и Степове;

в посока Южен Бук - районите на Мусеевка, Илинка и Новокиевка в Днепропетровска област.

НАТО вижда силен натиск върху Русия и вещае нова победа за Украйна

НАТО вижда силен натиск върху Русия и вещае нова победа за Украйна

Йенс Столтенберг коментира изтеглянето на руските сили от Херсон

Генералният щаб предвижда, че за да се предотврати настъплението на подразделения на отбранителните сили, руските войски ще увеличават укрепителното оборудване на своите позиции във временно окупираната територия на Запорожка област.

За да ускорят темповете на инженерните работи, руснаците се опитват да въвлекат цивилното местно население.