Украйна вероятно ще постави въпроса за увеличаване на наема, който Руският Черноморски флот плаща за военноморската база в Севастопол.

Това заявява президентът Виктор Юшченко, цитиран от УНИАН.

„Необходимо е да се постави въпросът за стойността на наема и да се определят нови финансови условия, тъй като старите условия бяха определени, когато пазар на земя нямаше и използваното от руския флот не са разглеждаше като активи", обосновава се Юшченко.

В интервюто Юшченко посочва отново позицията на Украйна, която се противопоставя на признаването на независимостта на Южна Осетия и Абхазия.

„За Украйна подобно решение не е приемливо и не можем по никакъв начин да поддържаме подобна позиция".

Президентът на Украйна отново потвърди новите условия, при които Руският черноморски флот е поставен след указа от 13 август.

В момента се уточняват технически подробности по новия режим на ползване на базата в Севастопол.

Според указа Русия трябва предварително да уведомява Украйна е за намиращото се на борда въоръжение. Официална Москва се възмути от искането на Украйна и указа на президента Юшченко. Президентът Дмитрий Медведев посочи пред журналисти вчера, че никой няма право да командва руския флот.

Припомняме, в град Севастопол е главната база на съвместния руско-украински черноморски флот, за който е подписано споразумение. Преди месеци украинският министър на отбраната Гриценко настоя Русия да предвиди изтегляне на флота си до 2017 година, когато изтича споразумениет

Виктор Юшченко допълва още, че Украйна обмисля да увеличи и броя на корабите си под свой флаг в акваторията на Черно море, което означава и в базата Севастопол.