Главната прокуратура на Украйна започна наказателно дело срещу министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу и още 17 високопоставени руски чиновници. Делото се води за престъпления против националната сигурност на Украйна.

Всички заподозрени са обявени за държавно издирване, като се подготвят искания за съда за предоставяне на разрешение за тяхното задържане и явяване пред съда, обяви на пресконференция главният прокурор на Украйна Юрий Луценко, съобщава ВВС.

Сред заподозрените освен Шойгу са и двамата му заместници, съветника на руския президент Сергей Глазев, бившия упълномощен представител на президента на Руската федерация в Крим Олег Балавенцев и 10 генерала от висшето командване на въоръжените сили на Русия.

Луценко информира и че с помощта на международни куриерски услуги и по електронна поща са изпратени до всички заподозрени призовките "за разследване".

На въпрос дали главната прокуратура смята да внесе обвинения и срещу руския президент Владимир Путин и/или срещу премиера Дмитрий Медведев, Луценко бе лаконичен: „Работим.”

Още в началото на месеца стана ясно, че украинската главна прокуратура работи по подозрения за престъпления срещу националната сигурност спрямо 18 високопоставени руски чиновници, но имената им не станаха известни.

Това не е първото дело в Украйна срещу Сергей Шойгу. Още през юли 2014 година срещу него бе заведено дело по подозрения в „организация на неустановени до този момент лица в незаконно въоръжено формирование на територията на Украйна”. В това дело като обвинен е привлечен и руския бизнесмен, основател на инвестиционния фонд Marshall Capital Partners Константин Малофеев.

По-рано от кабинета на украинския главен прокурор извикаха за разпит ръководителят на Крим Сергей Аксьонов, прокурора на Република Крим Наталия Поклонская, както и командира на Черноморския флот Александър Витко.