Боевете в северната част на източния фронт на Украйна "значително се влошиха" през последните дни. Това заяви командващият сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна генерал-полковник Олександър Сирски, цитиран от "Ройтерс".

Той посети украинските войски в района и посочи, че руските сили са се прегрупирали, след като са претърпели загуби и извършват атаки около село Макеевка и град Купянск.

"Основната цел на врага е поражението на нашите войски, обкръжаването на Купянск и достигането до река Оскол", отчете Сирски.

Украински генерал иска засилване на защитата на североизток

Украински генерал иска засилване на защитата на североизток

Разногласията между Киев и Вашингтон се засилват.

Той посочи, че руските сили извършват "десетки" атаки всеки ден, но украинските войски са били подготвени и задържат позициите си.

Развоят на военните действия идва в момент, когато силите на Кремъл нанесоха удари срещу стратегическия украински град Авдеевка - в различна част от източния фронт. Руски и западни официални лица твърдят, че нападението е нова офанзива.

Четиримесечното украинско контранастъпление постигна известен напредък както на изток, близо до Бахмут, така и на юг, където Киев се надява да достигне до Азовско море.

Зеленски: Украинските войски се задържат в Авдеевка

Зеленски: Украинските войски се задържат в Авдеевка

Украински официални лица казват, че руските сили са пренасочили голям брой войници и оборудване към Авдеевка