Руското военно командване изглежда ограничава обсъждането на настъпателните операции около Авдeeвка в Донецка област, за да контролира информационното пространство.

Това заявиха експерти от базирания в САЩ Институт за изследване на войната (ISW).

Преди два дни военният блогър Борис Рожин написа: "Това е първата операция от много време насам, при която командването на руските въоръжени сили се опитва да създаде информационно затъмнение, свеждайки до минимум пускането на информация в публичното пространство."

А телеграмният канал "Двама майори" преди ден се изрази така: "Ще има новини изпод Авдеевка. Там се водят тежки боеве. Засега помолиха да не се отразяват подробно".

"Да, те превземат Авдеевка, но нямаме новини, защото военните не искат да говорят предварително и аз категорично ги подкрепям в това", коментира ситуацията военният кореспондент на ВГТРК Александър Сладков.

Вероятно военното командване се опитва да извлече поуки от минали ситуации и да държи под контрол възприемането на действията си в Украйна в руското информационно пространство, коментира ISW. Поради това някои провоенни блогъри следват инструкциите на Министерството на отбраната. Този опит за контрол обаче може да предизвика негативна реакция от страна на други блогъри, смятат американските експерти.

Зеленски: Украинските войски се задържат в Авдеевка

Зеленски: Украинските войски се задържат в Авдеевка

Украински официални лица казват, че руските сили са пренасочили голям брой войници и оборудване към Авдеевка

"Кремъл вероятно се опитва да представи руските настъпателни операции около Авдеевка и други локални действия като пресичане на оперативната инициатива в Украйна от страна на руските войски", се казва в прегледа. Като пример авторите посочват изказването на руския постови пред ООН - в петък Василий Небензя заяви, че украинското контранастъпление "вече може официално да се счита за завършено", тъй като руските войски "са преминали към активни бойни действия почти по цялата линия на фронта".

Украйна едва ли ще прекрати контраофанзивата, тъй като според Небензя контраофанзивните операции вероятно ще продължат и през зимните месеци, макар и вероятно с по-бавни темпове и мащаби, отбелязва ISW.

Украинският генерален щаб съобщи, че в петък украинските въоръжени сили са отблъснали 10 атаки край Авдеевка.

На 13 октомври руските власти арестуваха четирима адвокати, които представляват известни опозиционни фигури, по обвинения в екстремизъм, вероятно за да създадат условия за предстоящите президентски избори в Русия през 2024 г. Руските власти арестуваха трима от адвокатите на лишения от свобода руски опозиционер Алексей Навални - Вадим Кобзев, Игор Сергунин и Алексей Липцер - по обвинение в участие в екстремистка общност.

Руските власти също така повдигнаха обвинение и наложиха глоба на Алексей Ладин, който представлява много кримски татари и украински граждани, обвинени в тероризъм, шпионаж и участие в забранени групи, за предполагаемо дискредитиране на руската армия и разпространение на екстремистки символи.

Адвокатът Александър Молохов, който представлява затворения яростен националист и бивш руски офицер Игор Гиркин, призова Руската федерална адвокатска камара да проведе еднодневна стачка в знак на солидарност с Кобзев, Сергунин и Липцер и разкритикува руското правителство за преследването на тези адвокати за това, че "свързват Навални с външния свят".

Atlantic Council: За Израел и Украйна - "Събуди се, Вашингтон", светът е в опасност

Atlantic Council: За Израел и Украйна - "Събуди се, Вашингтон", светът е в опасност

Време е Байдън да свърже две и две, държави терористи заплашват света както преди 100 години

Руските сили продължават да атакуват украински обекти от критичната инфраструктура с безпилотни самолети и ракети, както и с локални трансгранични набези. Говорителят на Обединения пресцентър на Северното направление на украинските отбранителни сили полковник Юрий Повх съобщи на 12 октомври, че украинските сили са отблъснали руска диверсионно-разузнавателна група, която се е опитала да премине в Сумска област, и заяви, че тези руски сили вероятно са имали за цел да достигнат украински обект от критичната инфраструктура.

Повх заяви, че през последните два месеца руски диверсионни и разузнавателни групи са се опитали неуспешно да преминат международната граница между Русия и Украйна 10 пъти.

На 13 октомври заместник-началникът на украинското Главно военно разузнаване (ГРУ) генерал-майор Вадим Скибицки съобщи, че руските сили се опитват да увеличат производството на оръжие през есента и зимата, за да нанесат удар по украинската енергийна и друга критична инфраструктура.

Скибицки заяви, че руските сили са намалили използването на ракети с въздушно базиране и по-често използват крилати ракети и балистични ракети "Искандер".

ЕС се надява да напредне в преговорите за използване на руски активи за Украйна

ЕС се надява да напредне в преговорите за използване на руски активи за Украйна

Финансовите министри от Г-7 изчислиха, че активи на стойност 280 милиарда долара са били замразени

Скибицки съобщи също така, че Русия е възобновила производството на крилати ракети " Калибър" и " Х-101", но е изправена пред предизвикателства при увеличаване на обема на производството.