Сега изглежда сякаш е било много отдавна, но едва миналата седмица президентът на САЩ Джо Байдън каза, че скоро ще се обърне към американския народ защо е "изключително в интерес на Съединените щати" Украйна да надделее в престъпната война на Русия срещу нея, пише Фредерик Кемпе, президент и главен изпълнителен директор на Atlantic Council.

Ужасяващата атака на Хамас срещу Израел на 7 октомври, довела до силното и недвусмислено изявление на Байдън за подкрепа за Израел тази седмица, изглежда ще остави Украйна на заден план за момента, заменена от война, която може да изглежда по-спешна.

Но разглеждането на тези войни като напълно различни една от друга би било грешка.

Когато Байдън направи речта си за Украйна, той трябва да разшири посланието си и да каже на американците и в същото време на нашите партньори по света, че заедно сме изправени пред най-голямата заплаха за световния ред от 30-те години на миналия век. 

Общото между войните в Украйна и Израел е, че и двете са резултат от спонсориран от държава тероризъм. В случая с Украйна Русия действа нагло и директно. В случая с Израел Иран действа чрез Хамас и други. Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан каза във вторник, че въпреки че няма преки доказателства, че Иран е участвал в планирането или изпълнението на атаката, той е бил "съучастник". Наистина тревожният мащаб и компетентност на атаките на Хамас не биха могли да се случат без финансирането, оръжията, обучението и разузнаването на Иран. А без задълбочаващото се партньорство с Русия и Китай Иран би бил далеч по-малко мощен играч.

Освен това руският президент Владимир Путин и китайският лидер Си Дзинпин обявиха "партньорство без ограничения" преди нахлуването на Русия в Украйна. След това през март тази година те говориха заедно в Москва за намерението си да заменят глобалната система от правила и институции, създадена от Съединените щати и техните партньори след Втората световна война, с нещо по техен вкус.

Тогава Си каза на Путин: "В момента има промени, подобни на които не сме виждали от сто години. И ние сме тези, които движим заедно тези промени."

"Стратегическият и политически момент е, че завръщането на войната срещу Израел не е изолирано събитие", пише Wall Street Journal във водеща редакционна статия в понеделник под провокативното заглавие "Събуди се, Вашингтон". "Това е последната част от разпадането на глобалния ред, тъй като американската политическа воля и военното надмощие са поставени под изпитание."

Ан Епълбаум написа тази седмица в Atlantic: "Руското нахлуване в Украйна и изненадващата атака на Хамас срещу израелски граждани са както крещящо отхвърляне на основания на правила ред, така и възвестяват нещо ново. И двамата агресори са разработили сложна, милитаризирана, модерна форма на тероризъм и те изобщо не се извиняват или смущават от това."

Имайки предвид глобалните залози, демократи и републиканци в Конгреса призоваваха от месеци Байдън да изнесе важно обръщение към американците, в идеалния случай от Овалния кабинет, защо е от решаващо значение да продължим да подкрепяме Украйна.

Представители на администрацията сега казаха, че речта на Байдън за Украйна може да се наложи да изчака поне докато републиканците в Камарата на представителите изберат своя нов председател. Някои твърдят, че речта за Украйна трябва да изчака още повече, без да иска тя да бъде загубена на фона на нови опасения относно Израел, където ангажиментът на САЩ има по-дълги и по-дълбоки исторически корени.

Байдън не трябва да чака да произнесе речта си за Украйна и трябва да я разшири, за да свърже точките с Израел, като изясни, че и в двата случая международни престъпления се извършват от две държави, които трябва да бъдат държани отговорни. Той също така трябва да предупреди, че Китай, който подкрепя както Русия, така и Иран, може да избере да използва този момент като слабост на САЩ в Тихия океан, със специфична опасност за Тайван.

Също така би било подходящо време да подчертаем опасностите за националната сигурност, породени от нашите токсични политически разделения във Вашингтон. Малко малцинство републиканци в Конгреса почти успяха да закрият правителството. Отново малцинство - само осем републиканци, гласуващи с демократите - измести говорителя. Подобно малцинство може да застраши продължаващата подкрепа за Украйна, въпреки че мнозинствата както в Камарата на представителите, така и в Сената и сред американския народ продължават да подкрепят Украйна.

Бившият министър на отбраната Робърт Гейтс, пишейки във Foreign Affairs, предостави обезпокоителния глобален контекст за тази вътрешна дисфункция, която при сегашната траектория ще се влоши още повече през изборната 2024 година.

"Сега Съединените щати са изправени пред по-сериозни заплахи за сигурността си, отколкото от десетилетия, или може би за първи път", пише той. "Никога досега САЩ не са се изправяла едновременно срещу четирима съюзнически антагонисти - Русия, Китай, Северна Корея и Иран - чийто колективен ядрен арсенал може след няколко години да бъде почти двойно по-голям от техния собствен."

Гейтс се тревожи, "че точно в момента, в който събитията изискват силен и последователен отговор от страна на Съединените щати, страната не може да даде такъв".

Може би има сребърна подплата в тази трагична седмица. Докато Уинстън Чърчил работи със Съединените щати за създаването на Организацията на обединените нации след Втората световна война, той каза известната си фраза: "Никога не позволявайте добрата криза да отиде на вятъра".

Реалността на войната в Израел, с ужасяващите образи на зверствата на Хамас, може да направи по-трудно за крайно малцинство да блокира пакети от държавни разходи, когато е ясно, че толкова много животи са застрашени. Председателят на комисията по външни работи на Камарата на представителите Майкъл Маккол (R-TX) представи идеята за пакет, който ще включва помощ за Израел, помощ за Украйна, "може би финансиране за Тайван и накрая финансиране за сигурността на границите. За мен това би бил добър пакет."

Съливан каза, че президентът ще отправи искане до Конгреса относно Израел и ще поднови искането си за Украйна, въпреки че не ги свързва.

Каквото и да прави Конгресът, е време лидерите на САЩ да погледнат по-всеобхватно на заплахата за световния ред. До миналия уикенд вътрешната политика на Израел беше още по-отровно разделена от тази на Съединените щати. Беше необходима атаката на Хамас, за да събере израелците, поне временно.

Надяваме се, че Съединените щати няма да се нуждаят от този вид сигнал за събуждане, преди да признаят, че заплахите за Украйна и Израел са свързани и че те изискват последователен, координиран и устойчив отговор.

САЩ да се готвят за едновременни войни с Китай и Русия, препоръчва стратегическа комисия

САЩ да се готвят за едновременни войни с Китай и Русия, препоръчва стратегическа комисия

Докладът ѝ препоръчва модернизация на ядрените оръжия, разширяване на конвенционалните сили и заздравяване на съюзите