Президентът на Украйна Володимир Зеленски нареди във вторник създаването на отделен клон на въоръжените сили на Украйна за безпилотни самолети, оръжия, които според него и военни служители са от решаващо значение за воденето на войната срещу Русия, съобщава "Ройтерс".

Зеленски оповести сам подписването на съответен указ.

"Току-що подписах указ, който ще постави началото на създаването на отделен клон в рамките на нашите въоръжени сили - сили за безпилотни системи, каза Зеленски в нощното си видеообръщение. Това не е въпрос за бъдещето. По-скоро трябва да даде конкретни резултати в много близко бъдеще. Тази година трябва да бъде решаваща в много аспекти. И ясно на бойното поле. Дрон системите показаха своята ефективност на сушата, в небесата и моретата."

Михайло Федоров, министър на цифровата трансформация на Украйна, каза, че това ще даде мощен тласък на технологичното развитие на армията. През изминалата година безпилотните самолети фундаментално промениха ситуацията на бойното поле. Те са ефективни при спирането на руските атаки и подкрепят контраатаките на въоръжените сили на Украйна.

Според указа резултатите от проучването ще бъдат представени на Съвета за национална сигурност и отбрана, който определя политиката.

Зеленски посочи дроновете като ключов елемент във воденето на войната срещу Русия две години след началото ѝ.

Украйна произвежда повече дронове, отколкото държавата може да купи

Украйна произвежда повече дронове, отколкото държавата може да купи

Според Михайло Федоров в момента има около 200 компании в Украйна, които произвеждат дронове

През декември президентът обеща Украйна да произведе милион дрона през 2024 г.

Правителствени служители казаха, че Украйна има за цел да произвежда десетки хиляди дронове всеки месец. Няма данни за текущото производство, но от началото на войната производството на дронове рязко се увеличи.

Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни, чиято позиция е под въпрос с оглед на различията с президента, каза в коментар за CNN миналата седмица, че дроновете са критични за воденето на войната.

"От решаващо значение е, че именно тези безпилотни системи - като дронове - заедно с други видове усъвършенствани оръжия, осигуряват най-добрия начин за Украйна да избегне въвличането в позиционна война, където ние нямаме предимство", пише Залужний.

Русия свалила украински дронове над Брянска област

Русия свалила украински дронове над Брянска област

За пореден път от началото на годината