Украинската армия твърди, че е повредила три руски системи за противовъздушна отбрана земя-въздух тази нощ при ракетни атаки срещу окупирания от Москва Кримски полуостров, съобщава "Ройтерс".

Атаките поразиха система С-400 в Джанкой и две не толкова модерни системи С-300 близо до Евпатория и Черноморск, което доведе до "значителни загуби" за руската противовъздушна отбрана, докладва Генералният щаб на Украйна.

До момента руското министерство на отбраната не е коментирало твърденията. Местни канали в "Телеграм" съобщиха за експлозии близо до Джанкой и Евпатория.

Украинската армия посочва, че ударите ѝ са изключили радарите на руските системи и са взривили боеприпаси в района.

Украйна се похвали с унищожен руски влекач край Крим

Украйна се похвали с унищожен руски влекач край Крим

Атаката е бил извършена тази нощ

"Нито една от нашите ракети не беше прихваната от "високоефективната" противовъздушна отбрана на врага", изтъква тя в "Телеграм".

Русия многократно е изстрелвала балистични ракети към Южна Украйна от Крим, който Москва окупира през 2014 г.

През последните две години от войната Украйна на свой ред извърши редица въздушни и военноморски удари по руски цели на полуострова и нанесе значителни щети на руския флот в Черно море.

Киев твърди, че на 30 май е повредил два ферибота там и е спрял операциите им между полуострова и континенталната част на Русия. Плавателните съдове са били използвани като заместители на 18-километровия мост, построен от Русия, който също беше атакуван от Украйна преди това.

Експлозии разтърсиха Крим

Експлозии разтърсиха Крим

Телеграм каналът Crimean Wind пише, че експлозиите са чути от жителите на Евпатория и Красноперекопск, както и силно в районите Джанкой, Бахчисарай и Саки