Украинска делегация посети Израел, за да поиска помощ за изграждането на система за предупреждение за ракетни атаки, която Израел се твърди,че бил обещал да създаде за Украйна, пише Times of Israel, като се позовава на съобщения на израелския "Канал 13"

Украинската делегация също е поискала от Израел доставка на оръжие, което Израел досега отказва, предоставяйки само хуманитарна помощ и защитно оборудване.

Съобщава се, че Израел се е опитал да запази посещението на украинците в тайна, за да избегне напрежение с Москва.

Израел последователно отхвърля исканията на Киев за отбранителни оръжия, особено системи за противоракетна отбрана, които могат да бъдат използвани за отблъскване на руските въздушни удари. Вестникът отбелязва, че отказът на Израел се разглежда като опит на Тел Авив да поддържа работни отношения с Москва поради факта, че Русия контролира въздушното пространство на Сирия, където израелските самолети извършват стотици полети.

Заявките на Киев за системи за противовъздушна отбрана и публичните критики на Киев за отказите да ги достави са свързани с факта, че Русия използва ирански дронове срещу инфраструктурата на Украйна.

Ще променят ли иранските дронове в ръцете на Русия позицията на Израел?

Ще променят ли иранските дронове в ръцете на Русия позицията на Израел?

Въпросът за военната помощ за Украйна може да стане приоритетен само при стабилна коалиция и след изборите за Кнесет на 1 ноември

В началото на ноември министърът на отбраната на Израел Бени Ганц заяви, че страната му не разполага с достатъчен производствен капацитет за доставка на системи за противовъздушна отбрана на Украйна. Според него Израел е готов да продължи да снабдява Киев с невоенно защитно оборудване, а също така може да помогне на украински специалисти в разработването на нова гражданска система за ранно предупреждение за въздушни атаки.

NYT: Израел дал на Украйна разузнавателни данни за борба с иранските дронове

NYT: Израел дал на Украйна разузнавателни данни за борба с иранските дронове

Неофициална подкрепа