Израел винаги е бил на страната на Украйна, предоставяйки ѝ сериозна хуманитарна помощ, но в други области подкрепата на страната е ограничена поради съображения за националната сигурност. Това заяви израелският президент Исак Херцог, цитиран от ТАСС.

"Това е въпрос, който се обсъждаше публично доста често, така че нека изясним нещата. Първо, Израел е съгласен с международната общност и Съединените щати на всички международни форуми. Второ, разбира се, изяснихме, че се противопоставяме на всяко нарушаване на териториалната цялост на Украйна. Но големият въпрос е, че Израел оказва съществена помощ по редица въпроси, най-вече хуманитарни", изтъкна той пред Атлантическия съвет по време на посещението си във Вашингтон.

По негови думит, "ако се разходите из различните доброволчески организации и неправителствени организации в Украйна, ивритът е преобладаващият език там".

"Създадохме болници, полагаме огромни усилия за физиологично и посттравматично лечение, доставихме медицинско оборудване, украински войници се лекуват в израелски болници. Предложихме на Украйна и системи за ранно известяване на населението за ракетни атаки - нещо, в което Израел има огромен опит", посочи президентът.

Зеленски пита Израел дали е с демокрацията, или с руския терор

Зеленски пита Израел дали е с демокрацията, или с руския терор

Украинският президент призова Йерусалим да се присъедини в битката срещу Русия

"Има обаче неща, които не можем да предоставим поради интересите на националната ни сигурност, и това е правило и в много други страни", изтъкна Херцог, добавяйки, че "компасът", който се използва, за да се съди неговата страна, "на моменти е изкривен".

Израел прави каквото може в светлината на своите стратегически съображения и съображения за сигурност, увери той.

На 18 октомври украинският външен министър Дмитрий Кулеба съобщи, че страната му ще изпрати официално искане до израелското правителство за предоставяне на системи за противовъздушна отбрана.

Русия предупреди Израел да не изпраща оръжия на Украйна

Русия предупреди Израел да не изпраща оръжия на Украйна

За Медведев това би бил "много безразсъден ход"

В телефонен разговор с украинския си колега на следващия ден обаче израелският министър на отбраната Бени Ганц заяви, че страната му не е готова да достави оръжие на Киев. Той посочи, че Израел все още възнамерява да се ограничи до предоставянето на невоенна помощ и подчерта "оперативните ограничения, пред които е изправена Държавата Израел".

Преди дни украинският президент Володимир Зеленски също призова Израел да се присъедини към битката срещу Русия и повтори искането на страната си за израелски системи за противовъздушна отбрана.

Зеленски е разочарован от отказа на Израел да даде ПВО

Зеленски е разочарован от отказа на Израел да даде ПВО

Тел Авив отклонил молбата за доставка на "Железния купол"

Още през март украинският държавен глава упрекна страната за нежеланието ѝ да изпрати оръжия. Тогава Йерусалим не се ангажира, като заяви, че ще помогне на Украйна с каквото може.

През септември Зеленски отново заяви, че е "шокиран" от факта, че Израел не е предоставил на Киев противоракетни системи, които да му помогнат да противодейства на руските атаки

Досега Израел не е предоставил военна подкрепа на Украйна и се е ограничил до изпращане на хуманитарна помощ в страната и предоставяне на медицинска помощ на украинци, ранени във войната.