От началото на войната в Украйна Израел категорично отказва да доставя оръжие на Украйна, въпреки че дава подкрепа по други начини. Става дума за сложните отношения на Израел с Русия в Сирия. Появата на ирански безпилотни самолети и евентуално, в дългосрочен план, на ирански ракети в ръцете на Русия подсили аргументите на противниците на тази предпазлива политика.

Скоро в Израел обаче предстоят избори, но дали позицията на страната по този въпрос ще се промени, е трудно да се каже, пише в обзорен материал руската редакция на BBC.

На 19 октомври израелският министър на отбраната Бени Ганц потвърди, че Израел няма намерение да доставя оръжие на Украйна. В същото време, според Ганц, израелците са решили да помогнат на украинците да подобрят своята система за предупреждение за ракетно нападение.

"Нашата политика в двустранните отношения с Украйна не се променя: заедно със Запада ще продължим да я подкрепяме, но няма да доставяме оръжие. Помолихме украинците да споделят информация за нуждите си и предложихме да помогнем за разработването на система за ранно предупреждение, която ще помогне за спасяването на човешки животи", цитира вестник "Джерусалем пост" думите на Бени Ганц.

Изявлението на Бени Ганц бе отговор реакция на друг член на израелското правителство, министъра по въпросите на диаспората Нахман Шай, който два дни преди това написа: "Тази сутрин беше съобщено, че Иран прехвърля балистични ракети на Русия. Вече няма съмнение на чия страна трябва да застане Израел в този кървав конфликт. Време е Украйна да получи [от Израел] и военна помощ, каквато предоставят САЩ и НАТО."

Украинското ръководство също се опита да се възползва от това ново обстоятелство, като през последните дни и седмици няколко пъти публично обяви, че иска военна помощ от Израел.

Украйна официално поиска отбранителна подкрепа от Израел

Украйна официално поиска отбранителна подкрепа от Израел

По-специално: Iron Beam, Barak 8, Patriot, Iron Dome, David Sling, Arrow interceptor и обучение на украински оператори

Бени Ганц и Нахман Шай представляват различни партии в разнородната правителствена коалиция на Израел, като Ганц, министър на отбраната и вицепремиер, очевидно е по-авторитетната фигура.

"Позицията на Ганц се ползва с подкрепата на широки кръгове от отбранителния естаблишмънт", пише израелският вестник "Хаарец". Представители на военната сфера обясняват, че аргументът, че отбранителните оръжейни системи не са еднакви с нападателните, може да се обърне срещу Израел като бумеранг, тъй като по същата логика руснаците могат да започнат да доставят модерни системи за противовъздушна отбрана, като S-300 и S-400, на Иран и Сирия. Москва ще може да каже, че тези системи само защитават страните от Близкия изток от израелски въздушни удари."

От друга страна, пише в редакционна статия Haaretz, израелските военни смятат, че контролът на въздушното пространство е критичен елемент от сигурността на страната.

Израелският посланик в Украйна Михаел Бродски обясни в интервю за информационната агенция RBK-Ukraine, че интересите на Израел изискват поддържане на диалог с руснаците в Сирия, включително диалог за отношенията с най-големия враг на Израел - Иран.

"С Русия обсъждаме и иранския въпрос. И всяка небрежна стъпка от наша страна може да навреди на този диалог, което от своя страна ще навреди на сигурността на Израел. Нито едно израелско правителство няма да се съгласи с това", обясни посланикът. По думите му ситуацията в Близкия изток, иранската ядрена заплаха и мирното споразумение с арабските страни вълнуват израелските граждани в много по-голяма степен, отколкото войната в Украйна.

"Аарец": Израел отхвърлил искането на украинския министър на отбраната за разговор

"Аарец": Израел отхвърлил искането на украинския министър на отбраната за разговор

Кремъл оказва натиск над Ерусалим

Известно е, че в Израел има много имигранти, завърнали се от Източна Европа, за които войната е най-важният въпрос, а според неотдавнашно проучване голямо мнозинство от тях подкрепят Украйна). Но що се отнася до населението на Израел като цяло, посланикът е прав. Проучване на общественото мнение, поръчано от израелския Институт за регионална външна политика "Митвим" в края на септември, показва, че 53% от израелските граждани подкрепят сегашната балансирана позиция, 28% са за цялостна помощ за Украйна и само 2% подкрепят Русия.

В Израел има сили и политици, които се опитват да изкарат украинския въпрос на преден план. Сред тях е например лидерът на лявата партия "Мерец" Захава Гал-он. "Пред очите ни се извършва геноцид, а ние изпращаме няколко каски на жертвите му, само за да облекчим съвестта си. Разбира се, ние обясняваме това с нашите интереси."

Зеленски е разочарован от отказа на Израел да даде ПВО

Зеленски е разочарован от отказа на Израел да даде ПВО

Тел Авив отклонил молбата за доставка на "Железния купол"

В Израел на 1 ноември отново ще се проведат избори за Кнесет и се прокарват тези, че след тях политиката спрямо Украйна ще се промени.

"Израелски източници от отбраната твърдят, че сътрудничеството на Иран с Русия в Украйна е променило ситуацията, а това изисква фундаментална промяна и в подхода на Израел към въпроса за прехвърлянето на отбранителни системи в Украйна", пише специализираното военно издание Breaking Defense.

"Дискусиите за Украйна не са сред приоритетите тук, тъй като политиците са заети с подготовката за изборите на 1 ноември - петите избори за по-малко от три години. Но ако партиите успеят да създадат стабилна коалиция, източници прогнозират, че въпросът за военната помощ за Украйна в светлината на участието на Иран във войната ще стане приоритетен и Израел ще реши дали да продължи настоящата политика или да я промени", пише Breaking Defense.

Какво е дал Израел на Украйна?

Засега Израел се ограничава до политически изявления в подкрепа на Украйна и хуманитарна помощ в значително количество. Израел дари тонове лекарства, полева болница с 6000 легла, разположена в района на Лвов, четири бронирани линейки, хиляди каски и хранителни продукти.

Освен това, както заяви израелският военен анализатор Игал Левин пред украинската служба на Би Би Си, е възможно израелски фирми да са доставяли на Украйна с мълчаливото съгласие на правителството и неща, използвани в боевете, но не и оръжия.

Израелските фирми продават нещо не директно, а чрез Полша и САЩ, като например системи за навигация, комуникация, контрол и наблюдение. Известно е, че на Полша са продадени системи за борба с дронове. "Правителството е знаело къде всъщност ще отидат тези системи, но не е направило нищо, за да предотврати това", казва Левин.

"Железният купол"

Когато се говори за хипотетични доставки на израелски оръжия за Украйна, често се споменава противоракетната система "Железен купол", но според военни експерти и украинския министър на отбраната Олексий Резников всъщност Украйна не се интересува сериозно от нея.

"Железният купол" е проектиран да покрива сравнително малка площ. Цялата територия на Израел е една Сумска област в Украйна. Затова и Киев се интересува и от други средства за противовъздушна и противоракетна отбрана.

Според Breaking Defense Украйна отдавна иска например системата Spyder (Паяк), мобилна зенитна ракетна система с обсег 20-50 км в зависимост от вида на ракетата, и ракетната система Barak 8 (Мълния) с обсег 70-150 км, отново в зависимост от вида на ракетата.

Зеленски призова Израел да се присъедини към санкциите срещу Русия

Зеленски призова Израел да се присъедини към санкциите срещу Русия

И предоставяне на практическа помощ на Украйна в противодействие на руската агресия