Украинската армия се опитва да се откаже от използването на американски и турски безпилотни самолети, тъй като те стават все по-неефективни срещу руската противовъздушна отбрана, твърди Business Insider, позовавайки се на военни и експерти.

Ако в началото на руската агресия срещу Киев дроновете успешно спряха настъплението, то през последните месеци Кремъл успешно модернизира своята ПВО отбрана и в момента оказва успешна съпротива срещу акциите на западните дронове.

Украинци се обучават в САЩ да воюват с дрон

Украинци се обучават в САЩ да воюват с дрон

Те ще се върнат в Украйна до дни

Business Insider коментира, че е безсмислено да се използват скъпи безпилотни летателни апарати в зоната на бойните действия, тъй като руските системи за електронна война и противовъздушна отбрана бързо ги откриват и елиминират.

Руските сили използват радари за ранно предупреждение, за да идентифицират безпилотните самолети, и системи за радиоелектронна борба, за да заглушават и прекъсват комуникацията им. Това разкри Самюъл Бендет, анализатор и експерт по безпилотни и роботизирани военни системи към Центъра за военноморски анализи.

Съединените щати планират да прехвърлят на въоръжените сили на Украйна разузнавателните и ударни безпилотни самолети MQ-1C Grey Eagle. Анонимни източници от украинската армия обаче заявиха, че Киев не се нуждае от такова оборудване.

Украинци се обучават в САЩ да воюват с дрон

Украинци се обучават в САЩ да воюват с дрон

Те ще се върнат в Украйна до дни

За свалянето на безпилотните самолети те използват и различни оръжия, като картечници и системи за противовъздушна отбрана, например ракетната система "Тор".

Неотдавнашни кадри на руското министерство на отбраната показват система за електронна война "Красуха-С4" в действие. Твърди се, че тя може да свали украински дрон.

Русия по-добре организира и позиционира наземната си противовъздушна отбрана в района на Донбас, където фокусът на войната се измести.

Украинските сили сега ограничават използването на безпилотни самолети, тъй като руските войски по-лесно ги откриват, защото те летят ниско и бавно. Загубата на безпилотни самолети може да струва скъпо на Киев.

Докато безпилотните самолети за еднократна употреба, като Switchblade и Phoenix Ghost, струват по няколко хиляди долара, безпилотните самолети "Байрактар" 2 могат да струват между 1 и 2 милиона долара всеки.

В Русия изпитват нов модел дрон

В Русия изпитват нов модел дрон

Разузнаване от въздуха

От началото на руската инвазия Украйна е получила около 50 дрона "Байрактар" 2 от Турция.

Безмилостно ефективни в първите дни на войната, турските дронове започнаха да бъдат сваляни от Русия и украинската армия намалява използването им.

Сега украинското ръководство е започнало да иска от САЩ и други западни съюзници модерни изтребители от последно поколение, обясняват авторите на публикацията.

По-рано беше съобщено, че турски дрон "Байрактар" 2 успешно е изстрелял лазерно управляема ракета LGK-82 в рамките на изпитанията.