Никога няма да се съгласим с незаконната окупация на Крим, както и световната общност. Това заяви в интервю за БНТ украинският посланик у нас Микола Балтажи.

По време на международен форум „Женева плюс” щяло да бъде поискано продължаване на санкциите срещу Русия. Участие във форума щели да вземат ЕС и САЩ, както и някои страни от нормандския формат.

Балтажи коментира, че щяла да бъде обсъдена възможността да се обърнат към международни инстанции, за да се върне Русия в лоното на международното право. Тя трябвало да изпълнява задълженията, които е погазила.

Посланик Микола Балтажи подчерта, че Украйна не иска предсрочни избори. По-добре било да се фокусира върху преформатиране на политиката.

По думите му украинското правителство е под натиска както на изискващия още реформи Международен валутен фонд (МВФ), така и от гражданите. Той отбеляза, че е имало и вот на недоверие. Въпреки че гражданите още протестират, Балтажи е убеден, че Украйна ще излезе от кризата и ще постигне европейските реформи, към които се стреми и заради които преди две години е организиран Майданът.

Микола Балтажи смята, че протестите в Украйна са се превърнали в добра традиция за коригиране на правителството. Целите и изискванията на недоволството били много важни, подчерта още посланикът.