Украйна започна процес, за да си върне около 1,5 млрд. долара в авоари, за които се твърди, че са откраднати от бюджета от сваления лидер Виктор Янукович и екипа му. Това съобщава Агенция "Франс прес".

Съветът за национална сигурност и отбрана обяви, че държавната спестовна каса е започнала да конфискува собствеността на стария режим в съответствие с по-ранно съдебно решение.

Шефът на съвета Олександър Турчинов заяви, че 1,5 млрд. долара (1,4 млрд. евро) ще бъдат върнати в държавния бюджет.

От пресофиса на украинския президент Петро Порошенко съобщиха, че точната сума е 40 млрд. гривни - цифра, която се равнявала на около 5 млрд. долара, когато Янукович все още е бил на власт.

"Тези пари са били откраднати от украинския народ", казва Порошенко в публичен адрес. "Те са извадени от джоба на всеки украинец", допълва той.

Службата за финансов мониторинг обяви през 2016 г., че авоарите, принадлежащи на Янукович и приятелите му, са били замразени в Украйна от проевропейската революция през февруари 2014 година.

Подкрепяното от Кремъл ръководство беше обвинено в присвояване на милиарди долари по време на четиригодишния мандат, който приключи с революция, при която Украйна се присъедини към Запада.

Швейцария също замрази авоари, свързани с Янукович и 19 членове на антуража му.