Голям брой руски войски атакуват Авдeевка в Източна Украйна от всички посоки и ситуацията става все по-трудна за украинските сили, защитаващи града. Това заяви неговият кмет Виталий Барабаш, цитиран от "Ройтерс".

Руските сили взеха инициативата на източния фронт в индустриалния регион Донбас в Украйна и се опитват да прекъснат линиите за доставки и да обкръжат украинските сили, укрепени в Авдеевка от октомври.

"Врагът оказва натиск от всички посоки. Те щурмуват с многобройни сили", посочи Барабаш. По негови думи ситуацията е "много трудна и напечена".

Разтърсван от боевете в региона от 2014 г., които се разраснаха през февруари 2022 г., когато Русия започна пълномащабното си нахлуване в Украйна, Авдеевка претърпя сериозни щети.

Понастоящем са останали едва 941 жители в града, който някога е бил с население 32 000 души.

Украйна: Русия щурмува Авдеевка от няколко страни

Украйна: Русия щурмува Авдеевка от няколко страни

Водят се тежки боеве

Падането на Авдеевка би било приветствано от руските власти като трудна победа преди изборите следващия месец, на които се очаква да бъде преизбран президентът Владимир Путин.

В ежедневния си отчет за ситуацията в града украинската армия съобщи, че войските ѝ удържат руските сили.

"Нашите войници държат здраво отбраната и нанасят значителни загуби на нашествениците", се отбелязва в сводката.

Сухопътните сили на Украйна съобщиха, че ситуацията е напрегната в източната част на страната.

"Врагът се опитва да пробие нашата отбрана в района на Часов Яр (в Донецка област) и прибягва до локални действия на малки щурмови групи под прикритието на дронове и артилерия", посочиха те в "Телеграм".

Украинските и западни анализатори твърдят, че руската офанзива срещу Авдеевка взема огромни човешки жертви.

Британското разузнаване: Русия не се отказва от Авдеевка

Британското разузнаване: Русия не се отказва от Авдеевка

Руските сили ще продължат офанзивния натиск и през следващите седмици

Миналия ноември британското военно разузнаване съобщи, че боевете са допринесли за "някои от най-високите нива на руски загуби във войната досега".

И Киев, и Москва смятат града за ключов за целта на Русия да осигури пълен контрол над двете източни провинции в Донбас - Донецка и Луганска област. Това са два от четирите украински региона, които Русия твърди, че е анексирала, но няма пълен контрол върху тях.

Авдеевка се разглежда като врата към град Донецк, чиито жилищни райони според руските власти са били обстрелвани от украинските сили, понякога от Авдеевка.

Превземането на града може да повиши руския боен дух и да деморализира украинските сили, които постигнаха само малки успехи при контранастъплението си от юни насам. Самият украински президент Володимир Зеленски посети Авдеевка през декември.

Защо Русия се опитва на всяка цена да превземе Авдеевка?

Защо Русия се опитва на всяка цена да превземе Авдеевка?

Какви са залозите за двете страни?