В резултат на продължителна спецоперация на украинското разузнаване хеликоптер Ми-8 на руските въоръжени сили е кацнал в Харковска област, съобщават от Главното разузнавателно управление на Украйна.

Андрий Юсов, говорител на Главното разузнавателно управление, потвърди, че руски хеликоптер наистина е кацнал на украинското летище и работата с екипажа е в ход. Не разкри повече информация, обещавайки подробности по-късно.

Според Главното разузнавателно управление на Украйна (ГУР), руският вертолет е извършил полет между две авиобази и е превозвал части за руски изтребители - Су-27, Су-30 СМ.

"Украинска правда", позовавайки се на източник, съобщава, че разузнаването по време на операцията, продължила повече от 6 месеца, е "примамило пилота". Семейството му е изведено предварително от Русия в Украйна. Заедно с пилота на борда е имало двама членове на екипажа, които не са знаели къде всъщност лети хеликоптерът. Те са били убити, пише вестникът.

Руските власти не коментират инцидента и не признават загубата на хеликоптера.

По-рано телеграм каналът Fighterbomber заяви, че Ми-8 е влетял на територията на Украйна поради навигационна грешка.

Днес следобед главният редактор на портала "Цензор.Нет" Юрий Бутусов съобщи, че руски военен хеликоптер Ми-8 е кацнал в една от военните бази на Въоръжените сили на Украйна. Негови източници в ръководството на въоръжените сили на Украйна са потвърдили информацията на руски блогъри, че руски боен хеликоптер Ми-8 е летял до една от военновъздушните бази на украинските въоръжени сили, написа той на своя Facebook.

Отбелязва се, че хеликоптерът е напълно непокътнат и може да бъде използван за нуждите на въоръжените сили на Украйна след подробна проверка и проучване на оборудването.

Русия потопила украински катер край Змийския остров

Русия потопила украински катер край Змийския остров

Няма потвърждение от Украйна, но това е ескалация по пътя на зърното в Черно море

Според доклад на ГУР Украйна отрича съобщението, дошло вчера от руските военни ведомства, да е загубила катер при сблъсък близо до Змийския остров. В доклада се говори за разменена стрелба, но украинците заявяват, че руския самолет е бил принуден да напусне бързо, евентуално повреден, в посока на най-близкото летище.

Според Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната руски самолети са се опитали да атакуват военните кораби на Силите за сигурност и отбрана на Украйна, но са получили отговор.

"Вражеската пропаганда разпространи фалшива информация за предполагаемото поражение и потъване на украинската лодка. Всъщност руската ракета падна във водата и продължи да се движи към срещата с крайцера "Москва" - на украинските военни не бяха нанесени никакви щети", каза се казва в доклада.