Посланикът на Украйна в Турция каза в четвъртък, че се водят "определени преговори" относно инициатива за износ на зърно с посредничеството на ООН, която беше закрита през лятото на 2023 г.

"За съжаление, тази инициатива за зърно не функционира в момента, въпреки че продължават определени преговори за намиране на формат за възможна помощ от международни партньори на Украйна", каза Васил Боднар на онлайн брифинг.

Той не даде повече подробности.

Сделка в Черно море беше постигната с посредничеството на ООН и Турция през юли 2022 г. за борба с глобалната хранителна криза, влошена от нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Двете страни са сред водещите износители на зърно в света.

През юли 2023 г. Русия спря участието си в сделката, заявявайки, че условията за нейното участие в споразумението не са изпълнени.

Украйна стартира свой собствен хуманитарен коридор за корабоплаване, обхващащ западното й черноморско крайбрежие близо до Румъния и България миналия август, след като Москва се оттегли от сделката, постигната с посредничеството на ООН.

Досега, 151 кораба са използвали украинския зърнен коридор в Черно море и са изнесени около 16,5 милиона метрични тона товари.

Украйна иска кораби на НАТО да охраняват коридорите за износ на зърно

Украйна иска кораби на НАТО да охраняват коридорите за износ на зърно

Преговорите между Киев и НАТО продължават