Украинските власти водят преговори със страните от НАТО за включване на техни военни кораби в ескортирането на кораби, изнасящи зърно. Това заяви командващият Военноморските сили на украинските въоръжени сили Алексей Нейжпапа, цитиран от ТАСС.

Той поясни,, че се водят разговори за осигуряване на безопасността на гражданското корабоплаване в пристанищата на Украйна. По думите му обаче няма яснота дали тази инициатива ще се реализира и кога.

Алексей Нейжпапа добави, че в допълнение към двата миночистача, чието прехвърляне на Украйна в края на декември 2023 г. беше обявено от Великобритания, Киев ще получи един противоминен кораб от Холандия и още един през 2025 г.

Зърнената сделка приключи на 17 юли 2023 г. Руският президент Владимир Путин заяви, че Западът е изнесъл по-голямата част от украинското зърно в техните територии, а основната цел на сделката, доставка на зърно за нуждаещите се страни, никога не е била реализирана.

На 10 август украинските ВМС обявиха временни коридори в Черно море за търговски кораби, които се насочват към пристанищата Одеса, Черноморск и Южни.

Русия не се интересува от удължаване на черноморската зърнена сделка

Русия не се интересува от удължаване на черноморската зърнена сделка

Обемите на износ на зърно не са намалели, казва министъра на земеделието на Русия Дмитрий Патрушев