Върховната рада (парламентът на Украйна) одобри законопроект, целящ да ускори одобряването на COVID-19 ваксините, който също така забранява одобряването на ваксини, произведени в Русия, предаде "Ройтерс".

Правителството заяви, че очаква да получи 100 000 до 200 000 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech по глобалната схема COVAX през февруари.

Украйна наложи нови санкции на Русия

Украйна наложи нови санкции на Русия

Политика на Киев

Все още няма одобрена ваксина в Украйна, но властите многократно са заявявали, че Киев няма да одобрява или използва ваксини от Русия, с която отношенията на Украйна са обтегнати до крайност.

"Една политическа сила току-що създаде някаква истерия във връзка с регистрацията на руската ваксина", коментира министърът на здравеопазването на Украйна Максим Степанов по време на излъчвана по телевизията пресконференция.

"Мога да кажа веднага: може да сте истерични много дълго време, никой няма да регистрира руската ваксина в страната", настоя Степанов.

Украйна забрани руския език в сектора на услугите

Украйна забрани руския език в сектора на услугите

Глоба при обслужване на руски език

Украинската фармацевтична компания "Биолик", подкрепена от Виктор Медведчук, виден опозиционер русофил, заяви по-рано този месец, че е подала молба за одобрение от държавата на руската ваксина срещу COVID-19 "Спутник V", чувствителен ход предвид лошите отношения между Киев и Москва.

Двете страни са в конфликт след окупирането на Крим от Русия през 2014 г. и намесата ѝ в конфликта в източната украинска област Донбас, в който според Киев са загинали 14 000 души.

Зеленски призовава ЕС да помогне с ваксини на Украйна и Молдова

Зеленски призовава ЕС да помогне с ваксини на Украйна и Молдова

Изключително важно е да получим ваксини