Украйна многократно е доказала своята откритост и готовност да подпомага развитието на националната идентичност на своите граждани от български произход. Това се казва в изявление на украинското министерство на външните работи във връзка с приетата от българския парламент декларация за административната реформа в Украйна и статута на Болградския район, в който има компактна общност от етнически българи.

Украинската страна изразява учудване от "манипулативните и неверни твърдения за въздействието на реформата върху националната идентичност на етническите българи в Украйна".

В документа се изказва решителен протест срещу декларацията на българските депутати, като се напомня че въпросът за административно-териториалното устройство на Украйна е от изключителната компетентност на държавните органи на страната.

"Украинската страна многократно е доказала своята откритост и готовност да подпомага развитието на националната идентичност на украинските граждани от етнически български произход. Правата на националните малцинства в Украйна са запазени в националното законодателство и строго се защитават от държавата в съответствие с най-съвременните европейски практики. Въпросът относно Болградския район ще бъде решен в съответствие с украинското законодателство, като се вземе предвид позицията на местните жители, в това число и на многочислената българска общност." - подчертават от украинското външно министерство.

Междувременно бившият ни посланик в Москва Илиян Василев отправи критики към депутатите за това, че са реагирали прибързано, без да установят необходимата комуникация с Киев.

"Господа депутати, с декларации не става нищо, става с нормални разговори. Властите в Киев са подозрителни към рускоцентричността на етническите българи там, за това ги третират като "агенти на Москва". Ами нали ако сте получили информация от тях, е трябвало да я обективизирате, за да се убедите, е Москва пак не ги използва? Мислите ли, че градите мостове към тях, след като реакциите ви напълно съвпадат с тези на руската ГосДума и Съвета на Федерацията? Да ги убедим, че сме различни и си гледаме нашия си интерес. Какво доверие изградихте с Киев, след множеството визити в Крим на БСП и националисти, след отказа на БПЦ да признае автокефалията на УПЦ?" - коментира Василев в профила си във Фейсбук.

"Борисов бил говорил по телефона с Зеленски? Ами да се бяхте направили едно посещение там, някакъв диалог да проведете, да обърнете внимание на украинските туристи, които са повече от руските, но за тях няма специално третиране. Да съдействате на украинците да имат достъп до преносната ни система за да могат да пренесат американски и други ВПГ до Украйна? Напротив, реализирате със "собствени средства", на свой риск, проект който заобикаля Украйна и я лишава от милиард долара приходи в техния бюджет на година. От това по антиукраинско действие и политика здраве му кажете. Не се оправя с разговор по телефона и то от човека, който именно удря Украйна в гръб. Въпреки всичко съм уверен че има нормално решение, но с тези декларации само играете по свирката на Москва. Което не трябва да изненадва." - пише още дипломатът.

Болградският район остава в сегашните си граници

Болградският район остава в сегашните си граници

Това заяви украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба в разговор с Екатерина

Пълният текст на изявлението на Министерството на външните работи на Украйна във връзка с приемането от Народното събрание на Република България Декларация за административна и териториална реформа в Украйна:

Министерството на външните работи на Украйна изразява решителен протест срещу приемането на 20 май 2020 г. от Народното Събрание на Република България Декларация за административна и териториална реформа в Украйна и защита правата и целостта на българската общност. Въпросът за административно-териториалното устройство на Украйна е от изключителната компетентност на държавните органи на Украйна. Опитите на чужда държава да се намеси във вътрешните работи на Украйна са напълно неприемливи за нас.

Предизвикват учудване и неразбиране манипулативните и неверни твърдения за въздействието на реформата върху националната идентичност на етническите българи в Украйна. Подчертаваме, че защитата на правата и свободите на представителите на всички национални малцинства в нашата държава, включително и българското, е един от основните приоритети на украинската власт и се изпълнява в строго съответствие с Рамковата конвенция на Съвета на Европа за защита на националните малцинства (1995 г.). Украинската страна многократно е доказала своята откритост и готовност да подпомага развитието на националната идентичност на украинските граждани от етнически български произход. Правата на националните малцинства в Украйна са запазени в националното законодателство и строго се защитават от държавата в съответствие с най-съвременните европейски практики. Въпросът относно Болградския район ще бъде решен в съответствие с украинското законодателство, като се вземе предвид позицията на местните жители, в това число и на многочислената българска общност. Вярваме, че всички въпроси могат да бъдат решени чрез конструктивен диалог, който в момента се случва на нивото на външните министри на двете страни. Призоваваме българските парламентаристи да действат в съответствие с принципите на приятелство и добросъседство, които традиционно съществуват между Украйна и България.