Валери Симеонов се чуди дали трябва да подкрепяме Украйна по пътя й към ЕС и НАТО. Лидерът на НФСБ е недоволен от разделянето на Болград на 5 части, което, според него, ще обезличи българския център. Именно затова и формацията предложи декларация, с която Народното събрание да защити общността ни там.

От ДПС са скептични доколко декларация ще реши проблемите. Тази декларация не решава въпроса, според Мустафа Карадайъ. Ние от ДПС винаги сме защитавали правата на българските общности, живеещи извън България, и тази наша политика е последователна и тя ще продължи и занапред, припомни той.

Според него трябва да се спазват поетите ангажименти към международни актове. Декларацията в защита целостта на българите в Украйна е важен сигнал, че България наистина следи как се изпълняват ангажиментите, според Христо Гаджев.

БСП поискаха почивка, за да се запознаят с текста на декларацията.

След почивката Кристиян Вигенин поиска текстът на декларацията да бъде изпратен на външния министър, но депутатите предпочетоха да приемат декларацията без становище от Външно министерство.