Украинската служба за сигурност (СБУ) е задържала семейна двойка, заподозряна в шпионаж в полза на Русия, в черноморския град Одеса, предава Ройтерс.

Изявление на СБУ, публикувано в четвъртък, не посочва имената на двойката, но ги обвинява в събиране на разузнавателна информация за Русия за места за възможно разполагане на военни сили и движение на части за противовъздушна отбрана.

В него се казва, че и двамата руски граждани са смята, че са офицери от руското военно разузнаване, които са планирали да създадат мрежа от агенти в Южна Украйна.

Служители на СБУ са открили мобилни телефони и компютърна техника с доказателства за "скрита кореспонденция с агресора", се казва в съобщението.

"СБУ задържа и двамата шпиони, когато се опитваха да предадат класифицирана информация на Русия", казаха от СБУ.

Град Одеса и региона често са обект на ракетен обстрел, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари, но те са под украински контрол.

Руски ракети оставиха Одеса на тъмно и студено

Руски ракети оставиха Одеса на тъмно и студено

Жилищни сгради са ударение в Запорожие

СБУ съобщи, че задържаните мъж и жена са пристигнали в Украйна през 2018 г. и са получили разрешения за пребиваване, както и че мъжът е служил в руската армия.

В изявлението се казва, че задържаните са изпращали информацията, която са събрали, на бивш офицер от руските специални части в Крим, който е сътрудничил на военното разузнаване. Полуостров Крим беше превзет от Русия през 2014 г.

СБУ публикува и поредица от снимки от ареста на двойката, военните документи на задържания мъж, показващи военното му звание полковник, както и руските паспорти на задържаните.

Продължават обиските в манастири и църкви в Украйна

Продължават обиските в манастири и църкви в Украйна

Проверени са 350 сгради