Украинската армия трябва да намали бюрокрацията чрез цифровизация и интелигентни онлайн услуги, за да укрепи военните си усилия срещу Русия, каза заместник-министърът на отбраната Катерина Чернохоренко, отговаряща за дигиталните технологии, предава Ройтерс.

Киев търси начини да отблъсне по-голямата и по-добре оборудвана армия на Москва, включително чрез преразглеждане на правилата за мобилизация и увеличаване на производството на оръжия.

Премахването на наследството от бюрокрация и създаването на армия, ориентирана към личността, също би помогнало Украйна да стане по-ефективна бойна сила, каза Чернохоренко,

"По време на война трябва непрекъснато да се борим за времето - за времето на командира, за времето на войника - и това време може да бъде спечелено чрез цифрови решения", каза тя в интервю за Ройтерс в Киев.

Министерството на отбраната на Украйна обяви в сряда планове за мобилно приложение за военнослужещи, което ще предлага лесен достъп до набор от административни услуги, включително възможността за получаване на одобрение от началник.

Чернохоренко, която също така ръководи разработването на дронове и други иновации на бойното поле в министерството, каза, че времето, което войските в момента отделят за попълване на документи, е "неприемливо" по време на война.

"Ние се движим към екосистема от дигитални услуги (изградени) около служещия", каза тя.

Платформата, наречена Army+, ще бъде пусната през лятото, добави Чернохоренко.

Украйна даде приоритет на цифровизацията през последните години и спечели похвали за своето приложение за електронно правителство Diia, което позволява на украинците да съхраняват важни документи онлайн и поставя други услуги, като плащане на данъци, на една ръка разстояние.

Служители на отбраната също така разработват онлайн регистър на украинците, отговарящи на изискванията за набор, за да подобрят мобилизацията, тъй като битките продължават и редиците на Украйна оредяват.

Военните в Украйна призовават за ускорено гласуване на мобилизацията

Военните в Украйна призовават за ускорено гласуване на мобилизацията

Нямаме време, припомниха от министерство на отбраната