Олексий Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна (СНБО), публикува видео, което според него показва тестване на ново ракетно оръжие украинско производство, съобщава Руската служба на Би Би Си.

"Севастопол чака, Камчатка чака, Кронщат чака...", коментира видеото Данилов, без да уточнява характеристиките на показаната ракета. (Кронщат е град в района на Санкт Петербург, тясно свързан с историята на Военноморските сили на Русия - бел.ред.)

"Ракетната програма на президента на Украйна в действие. Тестовете са успешни, приложението е ефективно", допълни секретарят на СНБО.

Както пише Украинская правда, позовавайки се на свой източник, това видео е свързано с изявлението на украинския президент Володимир Зеленски, че украинските далекобойни оръжия са успели да поразят цел на разстояние 700 км.

"Минстратегпром (Министерството на стратегическите индустрии на Украйна) — (отчете) за собственото си производство. Успешно използване на нашите далекобойни оръжия: целта е поразена на 700 км!" - каза Зеленски по-рано в четвъртък.

Въз основа на тази цифра медиите свързаха думите на президента на Украйна с нападението на летището в Псков в сряда вечерта. Губернаторът на Псковска област съобщи за атака с дрон, руското министерство на извънредните ситуации потвърди щетите на военнотранспортните самолети Ил-76, без да уточнява броя на пострадалите машини.

Подоляк: Войната вече е на руска територия

Подоляк: Войната вече е на руска територия

Няма смисъл Киев да влиза в Русия