Украйна ще подкрепя изцяло позицията на Европейския съюз по строежа на газопровода „Южен поток" по време на своето председателство  на Европейската енергийна общност, заяви украинският енергиен министър Едуард Ставицки, цитиран от агенция „Новости".

Киев ще поеме председателството на общността през януари.

„Ние ще отстояваме всички договорености по  Енергийната харта, имам предвид втория и третия енергиен пакет... Втория въпрос, който ще повдигнем е „Южен поток", защото той не е ратифициран нито на ниво енергийна общност,  нито от Еврокомисията, а някои страни-членки на ЕС вече обявиха началото на проекта и започнаха строителството му." - коментира Ставицки.

Припомняме, ЕК обяви двустранните договори за реализирането на проекта за незаконни.

Ставицки подчерта, че въпросът за свободния достъп до европейските газопреносни системи и много чувствителен за Украйна. По думите му, страната се е сблъскала с този проблем през тази  година  когато се появиха проблеми с с използването на словашкия маршрут за внос на газ в страната.

За Киев е много деликатен и въпросът за заобикалянето на страната при преноса на газ чрез реализацията на „Южен поток". Ставицки подчерта, че това се отразява на приходите от транзит на газ за ЕС в бюджета на Украйна