Украйна е била уведомена от САЩ за това, че Русия може да заснеме пропагандно видео като претекст да започне военна офанзива в страната. Това съобщи украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от "Ройтерс".

Той обаче посочи, че Киев очаква повече подробности.

По принцип това, което беше оповестено публично, не ни учудва, изтъкна Кулеба. От 2014 г. насам станахме свидетели на редица коварни действия от страна на Руската федерация, каза още той.

Министърът сравни настоящата ситуация с тази през 2014 г., когато Русия анексира Крим и подкрепи сепаратистите в Източна Украйна.

САЩ разкриха руските усилия за претекст за инвазия

САЩ разкриха руските усилия за претекст за инвазия

Москва подготвя почвата в социални медии, конспиративни сайтове и с контролирани от руската държава медии

Струпване на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна. Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса.

Вчера Вашингтон обяви, че Русия възнамерява да използва изфабрикувани видеозаписи като претекст да нападне Украйна. Единият вариант е да се представи фалшива атака от страна на украинската армия или разузнаване срещу руска територия или срещу рускоговорящото население на Украйна.

От САЩ твърдят, че има и сценарий, който включва заснемането на кадри с цивилни жертви и разрушения.

Русия обаче категорично отрече тези твърдения, подчертавайки, че не е изненадана от "креативния сценарий" на САЩ.

Русия не е изненадана от "креативния сценарий" на САЩ за Украйна

Русия не е изненадана от "креативния сценарий" на САЩ за Украйна

Москва отрича да планира операция под чужд флаг срещу Киев