Един от бившите сътрудници на Доналд Тръмп е контактувал със заловената в САЩ руска шпионка Мария Бутина. Става дума за 50-годишния Джефри Гордън, член на изборния щаб на сегашния президент, съобщи в. "The Washington Post". Самият Гордън, определи неформалните си контакти с Бутина като "безобидни".

Припомняме, през юли тази година Мария Бутина беше обвинена в незаконна агентурна дейност в полза на Кремъл.

Мария Бутина

Източник: EPA/БГНЕС

Мария Бутина

Броени седмици преди президентските избори в САЩ през 2016 г. тя е общувала с Гордън, като връзките й със сподвижника на Тръмп са били по-тесни, отколкото се предполагаше преди, посочва изданието. За това свидетелства електронната им кореспонденция. Уточнява се, че Бутина е търсела контакт Гордън, който в продължение на няколко месеца беше съветник на Тръмп по сигурността.

В САЩ задържаха рускиня за шпионаж

В САЩ задържаха рускиня за шпионаж

Мария Бутина е обвинена, че е работила за Кремъл

През септември и октомври 2016 г. двамата са се разменили няколко мейла, след което тя го е поканила на концерт на групата "Стикс" във Вашингтон. Гордън на свой ред я е поканил на рождения си ден в края на октомври същата година.

Сътрудникът на Тръмп твърди, че контактите му с рускинята са били "безобидни" и между тях не е имало романтична връзка. Адвокатът на Бутина - Робърт Дрискол, пледира, че електронната им кореспонденция доказала само, че тя била студентка, желаеща да си общува с американци, споделящи нейните интереси.
И Гордън, и Дрискол настояват, че след си рождения си ден съветникът на Тръмп не е имал повече контакти с рускинята.

Арестуваната в САЩ руска агентка е изпълнявала задачи и в Украйна

Арестуваната в САЩ руска агентка е изпълнявала задачи и в Украйна

Бутина е подпомагала сепаратистите…