Унгарското правителство вместо да преведе 18 милиона долара към Европейския фонд за мир, ще ги използва за поддържане на сигурността и стабилността в Чад. Това съобщи министърът на външните работи и външноикономическите отношения на Унгария Петер Сиярто на пресконференция след среща в Будапеща с колегата си от Чад Махамат Салех Анадиф, пише унгарското издание "Телекс"

Той отбеляза, че Унгария се застъпва за мирно разрешаване на конфликта в Украйна и затова "не се съгласи да отпусне около 18 милиона долара за Европейския фонд за мир, които биха могли да бъдат използвани за плащане на оръжия, които вече са изпратени в Украйна". "Решихме да използваме тези 18 милиона долара за укрепване на сигурността в Чад, за създаване на нова образователна институция за обучение на армейски офицери в Чад и за подобряване на способностите на чадските въоръжени сили", каза Сиярто. Той припомни, че Унгария изпълнява широка програма за оказване на икономическа и социална помощ на тази африканска държава.

Преди това Унгария заяви, че няма да наложи вето на увеличаването на Европейския фонд за мир, който финансира покупките на оръжия за Украйна, но самата тя няма да участва в работата му. Външнополитическата агенция на ЕС предложи да се увеличи този фонд с 5 милиарда евро през 2024 г., за да се разширят доставките на оръжия за украинската армия. Сиярто посочи, че доставките на оръжия са червена линия за Унгария.

Китай предложи сътрудничество в сигурността на Унгария

Китай предложи сътрудничество в сигурността на Унгария

Необичайно предложение към страна от НАТО

В тази връзка Будапеща съобщи, че не желае да прави вноска за разширяване на фонда, но е готова да отдели съответната сума за подпомагане на Украйна по свое усмотрение. На срещата на върха в Брюксел на 1 февруари лидерите на страните от ЕС не успяха да вземат решение за увеличаване на Европейския фонд за мир с €5 милиарда, за което настояха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителят на дипломацията на общността, Жозеп Борел. Дискусията за увеличаване на този фонд беше отложена за март.

Европейският фонд за мир беше създаден през 2021 г. за финансиране на усилията на ЕС за отбрана и сигурност, включително мироопазващи операции. След избухването на конфликта в Украйна, той започна да се използва за компенсиране на разходите на страните от общността за доставка на оръжия за украинската армия

В края на януари унгарското интернет издание Direkt36 разбра , че синът на Виктор Орбан, Гаспар Орбан, няколко пъти е посещавал Чад и Нигер като член на унгарската делегация.

Припомняме, че последните събития в страните от Сахел и Западна Африка, особено превратите в Нигер, Мали и Буркина Фасо доведоха до политическа преориентация на тези страни и неофициално те се свързват със задкулисни руски интереси в този регион.

ECOWAS вдигна санкциите срещу Нигер

ECOWAS вдигна санкциите срещу Нигер

Решението е взето по хуманитарни причини и е опит да убеди Нигер, Буркина Фасо и Мали да не напуснат регионалния блок