европейска комисияУнгарското правителство се е съгласило да внесе промени в скандалния медиен закон, заклеймен от критиците като нарушаващ свободата на словото, съобщи ДПА, позовавайки се на европейски представители.

Унгарският закон за медиите, който влезе в сила на 1 януари, предизвика остри критики в редица европейски страни. Той предвижда глоби до 730 000 евро за радиата и телевизиите, които излъчват небалансирана, необективна и накърняваща обществените интереси, обществения ред и морала информация.

В самия закон не е ясно обяснено кога може да се говори за подобни нарушения, като цялата власт е предоставена на специален съвет, който е с необичайно дълъг мандат и се назначава от парламентарното мнозинство. Това предизвика гнева както на унгарските журналисти, така и на правозащитници от цяла Европа.

Европейската комисия проучи закона и излезе със становище, че той нарушава принципите на Европейския съюз.

Унгарските власти потвърдиха, че ще променят закона за медиите. Доволни сме, че тези поправки ще премахнат всички притеснения, които текстът на този етап поражда", заяви говорителят на ЕК Джонатън Тод в Брюксел.

Конфликтът засенчи унгарското ротационно председателство на Европейския съюз. Премиерът на страната Виктор Орбан опита да защити закона пред журналисти и пред Европейския парламент, но след намесата на Европейската комисия позицията му „омекна".

Джонатън Тод подчерта, че европейските институции ще следят как ще бъдат приложени промените в унгарския закон.