Съд в Будапеща оправда бивш унгарски опозиционен политик, че е шпионирал ЕС в полза на Русия, докато е бил член на Европейския парламент, но го призна за виновен по по-малки обвинения, съобщава "Франс прес".

Обвиненията, повдигнати през 2017 г. срещу члена на националистическата партия "Йобик" Бела Ковач, включват "шпионаж срещу институции на ЕС" и "извършване на шпионаж в интерес на чужда държава" между 2012 и 2014 г.

Въпреки че Русия не беше изрично посочена в обвинението, прокурорите казаха, че Ковач - чест гост в Москва и син на руснак - редовно се е срещал тайно с руски дипломат, за когото се смята, че е агент на тайните служби.

Прокурорите поискаха 7 години затвор, докато защитата призова за оправдаването му заради липса на доказателства.

Съдията каза, че Ковач е бил в контакт с руските тайни служби, но е предавал само информация, която вече е публично достояние.

Въпреки че беше оправдан за шпионаж, Ковач получи наказание затвор от година и половина условно с три години изпитателен срок, след като той и трима бивши стажанти от кабинета му бяха признати за виновни за фискални измами и фалшифициране на документи.

Той беше обвинен в подписване на "фиктивни" стажантски договори, водещи до значителни финансови загуби за институциите на Европейския парламент.

60-годишният политик може да обжалва присъдата.

Евродепутат между 2010 и 2019 г., Ковач беше обвинен в предаване на информация по енергийни въпроси, включително единствената унгарска атомна централа, изборите за Европейски парламент и унгарската вътрешна политика.

Политикът последователно отрича твърденията, които за първи път бяха отправени от унгарските власти преди изборите за ЕП през 2014 г.

"Невинен съм по всички обвинения, винаги съм работил в интерес на унгарския народ, никога за чужда сила", настоя Ковач пред съда преди произнасянето на присъдата.

Той настоя, че е "жертва на политически атаки" и обвини дясната партия на премиера Виктор Орбан "Фидес", че го "използва", за да атакува "Йобик".

Наричан в местната преса "КГБела", препращайки към предполагаемите му връзки с руските тайни служби, Ковач прекъсна членството си в националистическата партия скоро след повдигане на обвиненията.