Унгария стана първата страна членка на Европейския съюз, която одобри произведената в Китай ваксина на Sinopharm срещу COVID-19. Това обяви главният медицински инспектор на страната Сесилия Мюлер, цитирана от "Франс прес".

"Днес Националният институт по фармация и хранене даде одобрението си за ваксината на Sinopharm", отбеляза тя.

Миналата седмица Унгария също демонстрира разделение с ЕС, като издаде временен лиценз за руската ваксина "Спутник V". ЕС изтъкна в тази връзка, че сключването на споразумение от Унгария извън общата рамка на Общността е неправилно, макар и не незаконно.

Унгария купила Sputnik V, защото схемата на ЕС е твърде бавна

Унгария купила Sputnik V, защото схемата на ЕС е твърде бавна

Сиарто: Европейски институции и бюрократи продължават да атакуват държави, които търсят алтернативни източници

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви по-рано днес, че неговото правителство планира да подпише споразумение с китайската държавна фармацевтична компания Sinopharm "днес или утре", като добави, че той лично щял да избере китайския препарат за собствената си ваксинация.

"Китайците познават този вирус от най-дълго време, следователно вероятно знаят най-много за него, така че ще изчакам реда си и когато избера, ще искам китайската ваксина", отбеляза Орбан.

Началникът на кабинета на унгарския премиер заяви, че правителството очаква да поръча 500 000 дози от Sinopharm за доставка през февруари.

Правителството на Орбан проправи пътя за одобрението на китайската ваксина вчера, като обяви, че ще предостави спешно одобрение на всяка ваксина, която вече е била приложена на поне 1 млн. души където и да е по света.

Унгария първа в ЕС разреши руската ваксина "Спутник V" за 6 месеца

Унгария първа в ЕС разреши руската ваксина "Спутник V" за 6 месеца

Издадохме разрешение за използване на унгарска територия

Унгарското правителство заяви, че правителственото решение е необходимо за ускоряване на процеса на одобрение. То също така позволява одобрение, ако ваксина е била използвана в три други страни, включително поне една в ЕС или страна кандидатка за членство в ЕС.

Орбан каза, че Унгария е проследила масовото ваксиниране с китайската ваксина в съседна Сърбия, която е кандидатка за членство в ЕС, и която има значително население от етнически унгарци.