Унгария се е обърнала към Русия за ваксини срещу COVID-19, тъй като ЕС е твърде бавен. Будапеща, която е част от колективната програма за закупуване на ваксини, координирана от Брюксел, подписа сделка за два милиона дози московски Sputnik V.

ЕК казва, че държавите-членки могат да сключват отделни сделки, ако производителите на ваксини, от които купуват, все още не са в преговори с ЕС. "Очакванията бяха свръх високи и сега виждаме, че доставките (от схемата на ЕС) са много по-бавни и съдържат много по-малко ваксина, отколкото трябваше", заяви унгарският външен министър Петер Сиарто пред "Евронюз".

"И все пак някои европейски институции и бюрократи продължават да атакуват държави, които търсят различни или алтернативни източници в това отношение. Това е въпрос за живота на хората, който трябва да спасим. И ако видим, че общата покупка или общите поръчки, управлявани от Брюксел, са твърде бавни, тогава трябва да осигурим допълнителни доставки".

В Германия подкрепят ЕС да ограничи износа на ваксини срещу COVID-19

В Германия подкрепят ЕС да ограничи износа на ваксини срещу COVID-19

Тук не става въпрос Европа да е първа

Сиарто се оплаква, че фармацевтичните компании доставят повече дози на страни извън ЕС. "Производителят, който е много приоритизиран от Европейския съюз, доставя повече ваксини на САЩ, Великобритания и Израел в сравнение с държавите-членки на ЕС", добави той.

"Това е факт и мисля, че трябва поне да бъде обяснено до известна степен. И виждаме Великобритания, която използва продукта на AstraZeneca за ваксиниране на британски граждани. Европейската медицинска агенция (EMA) все още не е дала одобрението си за AstraZeneca, което също се нуждае от обяснение.

Много унгарци остават скептични относно руската ваксина Sputnik V. Анкета на "Евронюз", публикувана през ноември 2020 г., показва, че само 7 % от унгарските биха искали да приемат руската ваксина.

Досега EMA одобри две ваксини COVID-19 за употреба в ЕС, Pfizer/BioNTech преди Коледа и Moderna по-рано този месец. Очаква се зелена светлина на ваксината Oxford/AstraZeneca тази седмица.

ЕС се ангажира да закупи 300 милиона дози AstraZeneca с опция за 100 милиона допълнителни дози. 

Унгария купи големи количества от руската ваксина "Спутник V"
Обновена

Унгария купи големи количества от руската ваксина "Спутник V"

2 милиона дози ще бъдат доставени