Унгарският парламент прие първия от поредица антикорупционни законопроекти, съобщава "Ройтерс".

Този ход е опит на Будапеща да избегне загубата на средства от Европейския съюз в момент, когато икономиката й върви към рецесия и форинта се срина до рекордно ниски нива.

Управляващата партия "Фидес" на премиера Виктор Орбан прие поправка в Наказателния кодекс за създаване на процедура за престъпления, свързани с управлението на обществена собственост, която позволява съдебен контрол, в случай че е приключено разследване без повдигане на обвинение или е отхвърлен доклад за престъпление.

Парламентът прие законопроекта със 136 гласа "за", седем гласуваха "против", а 14 се въздържаха.

Промени в законодателството са един от 17-те ангажимента, поети от унгарското правителство пред Европейската комисия, за предотвратяване на спирането на милиарди евросредства от ЕС.

Унгария се задейства с антикорупционните закони, за да не ѝ орежат еврофондовете

Унгария се задейства с антикорупционните закони, за да не ѝ орежат еврофондовете

Правителството внася днес в парламента първия от няколко законопроекта

Изправен пред инфлация, скок на разходите за енергия, рекордно слаб форинт и забавяща се икономика, Орбан, който отдавна е в противоречие с ЕС за някои от политиките си, сега изглежда готов да изпълни исканията на Съюза за създаване на институции, които биха намалили корупционните рискове във финансирани от ЕС проекти.

Благоприятно решение за еврофондовете по-късно тази година може да намали натиска върху форинта и унгарските активи, които бяха разпродадени през последните седмици, тъй като нововъзникващите пазари бяха ударени поради скока на щатския долар.

Очакваме, че до средата - края на ноември Унгария ще постигне напредък към разрешаването на условния механизъм на ЕС, което трябва да доведе до споразумение за фондовете за възстановяване, съобщи Банк ъф Америка и добави: "От страна на Унгария, според нас финансово затруднената администрация няма друг избор, освен да направи компромис с ЕС".

Еврокомисията орязва 7,5 млрд. евро финансиране за Унгария

Еврокомисията орязва 7,5 млрд. евро финансиране за Унгария

Решението не може да бъде блокирано с вето