Правителството на Унгария ще внесе днес в парламента първия от няколко законопроекта за борба с корупцията. Това съобщи правителствен говорител, цитиран от "Ройтерс".

В момента Будапеща се опитва да избегне загубата на милиарди евро финансиране от Европейския съюз.

Вчера Европейската комисия препоръча спиране на средства на стойност 7,5 милиарда евро за страната поради провал на Унгария в борбата й с корупцията и поддържането на върховенството на закона.

Освен това ЕК постави изисквания към Унгария за запазване на достъпа й до еврофинансиране. Едно от условията е ново законодателство, което Унгария веднага увери, че ще изпълни.

Еврокомисията орязва 7,5 млрд. евро финансиране за Унгария

Еврокомисията орязва 7,5 млрд. евро финансиране за Унгария

Решението не може да бъде блокирано с вето

Това е първият подобен случай в ЕС с нова санкция, целяща по-добра защита на върховенството на закона и борба с корупцията в 27-членния блок.

Говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач написа в Туитър късно снощи, че управляващите ще внесат законодателство в парламента в понеделник и петък, включително предложения за създаване на орган, който ще контролира процедурите за обществени поръчки на ЕС.

Министър-председателят националист Виктор Орбан, който е на власт от 2010 г., многократно влиза в спорове с Брюксел заради водената от него политика, разглеждана като подкопаваща демокрацията в централноевропейската страна.

Унгария приема нови закони, за да разблокира еврофондовете

Унгария приема нови закони, за да разблокира еврофондовете

Правителството твърди, че е постигнало споразумение с ЕК