Унгария публикува карта, показваща около 900 района в Европа, в които не бива да се ходи. Всички тези райони са със сериозни поселения от имигранти, включително Лондон, Париж и Берлин, съобщава "Ройтерс".

Действията на унгарските власти предизвикаха гняв сред някои страни от Европейския съюз.

През юли унгарският премиер Виктор Орбан определи пристигането на мигранти в Европа като „отрова”, подчертавайки, че неговата страна нито иска, нито се нуждае от каквито и да било мигранти.

Орбан организира референдум на 2 октомври, опитвайки се да получи одобрението на унгарските граждани срещу задължителните квоти за разселване на мигранти сред страните членки на Общността.

Унгария отказа да приюти дори и един мигрант съгласно плана на Брюксел за справяне с настоящата криза, като референдумът ще пита избирателите дали са съгласни с политиката на Брюксел за разселване на мигранти без одобрението на отделните национални парламенти.

Междувременно скандинавските страни призоваха ЕС да вземе „мерки” срещу Унгария заради нежеланието й да регистрира търсещи убежище.

В писмо от 9 септември, видяно от „Франс прес”, Дания, Финландия, Исландия, Норвегия и Швеция изразили „голямата си тревога” от отказа на Будапеща да прилага Дъблинските споразумения, според които бежанците трябва да търсят убежище в първата страна от ЕС, в която влязат.

В продължение на няколко месеца Унгария и нейният десен министър-председател и яростен критик на Брюксел се противопоставя да приема бежанци, върнати от други държави, за които Унгария е била първата страна от ЕС, в която те са се регистрирали.