Службата за защита на суверенитета на Унгария започна разследване във вторник срещу унгарския клон на антикорупционната организация Transparency International (TI) и онлайн разследващото корупцията издание Atlatszo.hu, съобщава "Ройтерс".

Унгарският парламент прие закон в края на миналата година, с който се създаде орган, който да проучва и наблюдава рисковете от политическа намеса.

Законът, който беше критикуван от Европейския съюз (ЕС), Съединените щати и няколко международни организации, забранява чуждестранното финансиране на партии или групи, кандидатстващи за избори, и предвижда наказания до три години затвор.

TI публикува новината за разследването в изявление на уебсайта си. Службата за защита на суверенитета заяви, че разследването ѝ се основава на твърдение, че организацията е участвала в дейности, финансирани от "субсидии от чужбина" и че "влияят върху решенията на електората".

Унгария съветва ЕС да последва примера на Грузия със закона за чуждестранните агенти

Унгария съветва ЕС да последва примера на Грузия със закона за чуждестранните агенти

Защитата на нечий суверенитет от нежелана чужда намеса не била заплаха, а предпоставка за демокрацията

TI Hungary заяви, че законът за защита на суверенитета "обслужва намерението на правителството да сплаши гражданите и гражданските организации, които са критични към правителството".

Като "организация, бореща се с корупцията, успехът на нашата разследваща, аналитична и правна работа и може би дори самото ни съществуване заплашва режима на премиера Виктор Орбан", се казва в него.

Atlatszo.hu е специализиран в разкриването на корупция. Заедно с няколко други новинарски издания, той критикува закона за защита на суверенитета през декември 2023 г., заявявайки, че той "сериозно ограничава свободата на печата".

Законът беше критикуван от Държавния департамент на САЩ, както и от група експерти по конституционно право от Съвета на Европа, организация за правата на човека, които казаха, че може да има "смразяващ ефект" върху свободния и демократичен дебат в страната.

Европейската комисия (ЕК) стартира процедура за нарушение във връзка със закона през февруари тази година, позовавайки се на потенциала му да подкопае демократичните ценности и основните права на съюза.

Орбан, който е на власт от 2010 г. и с мнозинство от две трети в парламента, което позволява на неговата партия "Фидес" да променя всяко законодателство, отрече обвиненията, че е срещу демокрацията в Унгария след приемането на закона.

ЕК заплаши Унгария със съд заради закона ѝ за суверенитета

ЕК заплаши Унгария със съд заради закона ѝ за суверенитета

Страната има два месеца, за да облекчи опасенията на Комисията