Унгария ще насърчи други страни членки на Европейския съюз да приемат закони, подобни на спорния закон на Грузия за "чуждестранните агенти". Това заяви високопоставен служител на централноевропейската страна, цитиран от "Франс прес".

Приемането на законопроекта предизвика безпрецедентни протести в Тбилиси и остро осъждане от страна на международната общност, включително от ЕС.

Главният политически съветник на унгарския премиер Виктор Орбан - Балаж Орбан, обаче изрази одобрение за законодателството.

"Нашето намерение не е да наложим вето на Закона на Грузия за прозрачността на чуждестранното влияние, а да насърчим въвеждането на подобни закони в целия ЕС!", написа той в социалната мрежа Х.

"Защитата на нечий суверенитет от нежелана чужда намеса не е заплаха, а предпоставка за демокрацията - това е целта на закона и вместо да го осъжда, ЕС може би също трябва да последва примера", добави той.

Грузинското правителство заплашва протестиращи

Грузинското правителство заплашва протестиращи

Член на грузинската опозиция е бил нападнат и пребит от петима души миналата седмица

Противоречивият грузински законопроект изисква неправителствените организации и медиите, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като органи, "преследващи интересите на чужда сила".

Критиците твърдят, че това наподобява репресивното руско законодателство, използвано за заглушаване на несъгласието, и показва приближаването на бившата съветска република към орбитата на Москва през последните години.

Унгария - единствената страна от ЕС, която поддържа тесни връзки с Кремъл след нахлуването на Русия в Украйна - е верен съюзник на грузинските власти.

Будапеща възрази срещу резолюция на Европейския съюз, осъждаща Грузия за приемането на спорния закон и призоваваща Тбилиси да обърне курса.

Грузинският президент засипа с критики закона за чуждестранните агенти

Грузинският президент засипа с критики закона за чуждестранните агенти

Саломе Зурабишвили ще наложи вето на спорния закон

Впоследствие тази резолюция беше публикувана и подписана от върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел и останалите страни членки на Европейската комисия.

"Приемането на този закон оказва негативно влияние върху напредъка на Грузия по пътя към ЕС. Призоваваме грузинските власти да оттеглят закона", се посочва в съобщението.

Унгария е изправена пред процедура за нарушение на ЕС за пакет от закони, приети миналата година, които според управляващата партия имат за цел "да защитят суверенитета на нацията" и да ограничат чуждото влияние.

Той криминализира чуждестранното финансиране и инициира създаването на Служба за защита на суверенитета с широки правомощия за разследване.

През март Венецианската комисия призова за премахване на новосъздадената държавна служба, като предупреди, че тя притежава непропорционална власт и може да има "смразяващ ефект" върху демокрацията в Унгария.

ЕС призовава Грузия да оттегли закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призовава Грузия да оттегли закона за "чуждестранните агенти"

Предупреждават, че мярката може да попречи на амбициите на Грузия за членство