Законът за "чуждестранните агенти", приет от парламента, който критиците наричат ​​заплаха за свободата на словото, е "неприемлив" и не може да бъде променян. Това заяви президентът на Грузия Саломе Зурабишвили, цитирана от Асошиейтед прес.

Зурабишвили остро разкритикува управляващата партия "Грузинска мечта" за прокарването на законопроекта, който се възприема като заплаха за стремежите на Грузия за присъединяване към Европейския съюз.

Законопроектът изисква медиите и неправителствените организации и други групи с нестопанска цел да се регистрират като "преследващи интересите на чужда сила", ако получават повече от 20% от финансирането си от чужбина. Според правителството законопроектът е необходим, за да спрат чуждите агенти, опитващи да дестабилизират страната.

Законът е неприемлив, защото отразява обрат в отношението на Грузия към гражданското общество, към медиите и към препоръките на Европейската комисия, които не са в съответствие с нашата декларирана политика за вървене към европейска интеграция, подчерта държавния глава.

Тя подчерта, че възнамерява да наложи вето. Управляващата партия обаче има достатъчно гласове, за да го преодолее.

ЕС призовава Грузия да оттегли закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призовава Грузия да оттегли закона за "чуждестранните агенти"

Предупреждават, че мярката може да попречи на амбициите на Грузия за членство