Новият закон за суверенитета на Унгария може да има "смразяващ ефект" върху свободния и демократичен дебат в страната. За това предупреди група от експерти по конституционно право от Съвета на Европа, съобщава "Ройтерс".

През декември миналата година унгарският парламент прие закон, който според управляващата партия "Фидес" ще предотврати неоправданата намеса в националната политика от чужди лица или организации.

Новият закон създаде орган - Службата за защита на суверенитета, който да проучва и наблюдава рисковете от политическа намеса. Законът наказва с до три години затвор забраненото чуждестранно финансиране на партии или групи, кандидатстващи за участие в избори.

Групата на Съвета на Европа, известна като Венецианската комисия, заяви, че Службата за защита на суверенитета не може да се счита за независима и това може да доведе до произволно и политически мотивирано прилагане на закона.

Брюксел предупреди Унгария, че законът ѝ за суверенитета нарушава правото на ЕС

Брюксел предупреди Унгария, че законът ѝ за суверенитета нарушава правото на ЕС

Будапеща има два месеца да отговори на официалното уведомително писмо

"Следователно съществува голям риск създаването и дейноста на Службата да имат смразяващ ефект върху свободния и демократичен дебат в Унгария", предупреждават от комисията.

Според тях службата може да "се намеси в неприкосновеността на личния живот на всяко юридическо или физическо лице и да участва в назоваване и опозоряване на това лице без никакъв контрол и без механизъм за преразглеждане".

Новият закон е приет в момент, когато премиерът националист Виктор Орбан - който многократно е влизал в сблъсъци с Европейския съюз за демократичните права в Унгария, засилва кампанията на своята партия "Фидес" преди изборите за Европейски парламент през юни.

Миналия месец Европейската комисия заяви, че новото законодателство на Унгария нарушава законите на ЕС за демокрация и равни права на гражданите на ЕС и обяви, че ще започне процедура за нарушение. Американски служители също разкритикуваха законодателството.

САЩ се притесниха от "драконовския" закон за защита на суверенитета на Унгария

САЩ се притесниха от "драконовския" закон за защита на суверенитета на Унгария

Вашингтон счита, че законодателството ще се използва за разследвания без съдебен контрол