11-те украински военнопленници, които бяха предадени от Русия на Унгария, са свободни. Това утвърждава Будапеща, след вчерашната гневна реакция на МВнР на Украйна. Те могат да напуснат Унгария по собствено желание или да останат там, заяви говорителят на правителството Золтан Ковач, за CNN.

Киев заявява, че няма никакъв пряк контакт с тях.

Предаването на пленниците е станало в резултат на сътрудничеството между Руската православна църква и унгарския Малтийски орден. Министърът на външните работи Петер Сиярто изрично подчерта, че унгарските власти се на участвали по никакъв начин в преговорите.

Според уверенията на Золтан Ковач освободените украински доброволно са били предадени на Унгария. Някои от тях като жители на Закарпатието са с унгарско гражданство, останалите са получили статут на бежанци.

За предаването на украинските военнопленници първа съобщи Руската православна църква на 8 юни, като тогава от Киев заявиха, че не знаят за преговори между Москва и Будапеща и не могат да потвърдят местоположението на 11-те пленени бойци.

Русия предала военнопленници на Унгария

Русия предала военнопленници на Унгария

С благословия от патриарх Кирил и Руската православна църква

Едва на 16 юни Олег Котенко, упълномощения правителствен представител по въпросите за изчезналите и взетите в плен, заяви, че Украйна е намерила потвърждение, че те се намират на територията на Унгария. Вчера обаче МВнР Украйна заявиха, че условията им на пребиваване в Унгария не позволява да се говори за техния свободен статус. Всички опити на украинските дипломати да установят пряк контакт с тях не са имали успех - те са държани в изолация, нямат достъп до информация, срещите с роднини протичат в присъствието на трети лица и им отказват контакт с посолството на Украйна.

Подобни действия на Будапеща поставят под въпрос декларираните хуманитарни мотиви за депортирането на украинци в Унгария. Освен това те могат да бъдат квалифицирани като нарушение на разпоредбите на Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи.

Украйна с остра позиция за пленници, върнати от Русия в Унгария

Украйна с остра позиция за пленници, върнати от Русия в Унгария

Киев твърди, че те са държани в изолация