Вчера, 8 юни 2023, Русия е предала група военнопленници, които са участвали на страната на бойните действия на Украйна, на Унгария. Причината за предаването на Унгария, че те са родом от Закарпатието.

Руските медиите съобщават за акцията тази нощ. Предаването е извършено с посредничеството на Руската православна църква и с благословението на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил по изричната молба на унгарската страна.

Отбелязва се, че това действие е било мотивирано от "подбуди на християнска хуманност". Московската патриаршия беше представена от Волоколамския митрополит Антоний, председател на Отдела за външни църковни връзки, и протойерей Николай Балашов, съветник на Московския и на цяла Русия патриарх, съобщава ТАСС.

Митрополит Антоний продължава да шета из страната

Митрополит Антоний продължава да шета из страната

Митрополит Антоний е извършил богослужение и в храма на Шипка

Според съобщенията на украинските медии първоначално това ще бъдат единадесет военнопленници от Карпатска Украйна, където е базирано унгарското малцинство.

Според някои съобщения като посредник също е участвала Организацията за помощ към Суверенния военен орден на Малта.

Украинската страна все още не е коментирала официално прехвърлянето, а според РБК решението за прехвърляне на войниците не е било съгласувано с Украйна.

Войниците са украински граждани, така че прехвърлянето им в трета държава е невъзможно без съгласието и прякото участие на Украйна, е цитиран вътрешен източник. Една от целите на тази акция е да се възстанови легитимността на православната църква, срещу която са наложени мащабни международни санкции. Припомняме, че миналата година Виктор Орбан беше този, който отхвърли предложените от ЕК санкции срещу руския патриарх Кирил.

ДБ: Как руският митрополит Антоний е стъпил у нас?

ДБ: Как руският митрополит Антоний е стъпил у нас?

Настояха ДАНС да се заеме с визитата му