В Унгария влезе в сила правителствено решение, според което право на държавна помощ могат да получат само бежанци от райони на Украйна, пряко засегнати от руската инвазия. В резултат на това хиляди украински бежанци в Унгария може да останат без дом или принудени да се върнат в родината си.

Сега списъкът, съставен от унгарските власти, включва 13 региона на Украйна, където се водят (или са се водили) военни действия: Днепропетровска, Донецка, Житомирска, Запорожка, Луганска, Николаевска, Одеска, Сумска, Харковска, Херсонска и Черниговска област, както и Автономна република Крим със Севастопол и Киевска област с Киев. Този списък ще се актуализира всеки месец.

Както съобщава кореспондентът на Би Би Си в Унгария Ник Торп, 31 хиляди украински граждани са получили убежище в Унгария, но все още не е ясно точно колко от тези хора могат да загубят държавната помощ.

Унгария даде пътека за влизане на руснаци в ЕС

Унгария даде пътека за влизане на руснаци в ЕС

Поредната провокация на Виктор Орбан

Унгария отказа да предостави военна помощ за Украйна. Освен това тя блокира мерки на ниво ЕС, които възлизат на около 6,5 милиарда евро военна помощ за Киев за борбата му срещу руските сили.

Будапеща отдавна критикува Киев за ограниченията на правата на етническите унгарци в Украйна, особено по отношение на училищното обучение на роден език. Тя използва този въпрос, за да се противопостави на започването на преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС миналата година.

Унгария блокира средства от ЕС заради спрения транзит на петрол от "Лукойл"

Унгария блокира средства от ЕС заради спрения транзит на петрол от "Лукойл"

За страните членки, които са предоставили боеприпаси на Украйна