Унгарската полиция е публикувала обяви за работа, от които става ясно, че търси да назначи 3000 „ловци по границата”, които ще подсилят около 10-те хиляди полицаи и войници, патрулищи по телената гранична ограда, изградена да пречи на мигрантите да навлизат в страната, съобщава БиБиСи.

Новоназначените подкрепления, подобно и на настоящите служители, ще носят пистолети с бойни патрони, а ще имат на разположение и лютив спрей, палки, белезници и защитна екипировка.

Броят на мигрантите, пристигащи на южната граница на Унгария със Сърбия, е в застой, като се отчитат по-малко от 200 души дневно.

Новите граничари „ловци” ще започнат работа през май догодина. Те ще преминат през 6-месечно обучение, трябва да са над 18 години, физически годни и трябва да преминат психологически тест, уточни полицейски шеф пред унгарската държавна телевизия.

Месечната заплата ще бъде 150 хил. форинта (542 долара) за първите два месеца, след това ще бъде увеличена на 220 300 форинта.

В момента в Унгария тече масирана разгласяваща кампания, започната от дясното правителство на премиера Виктор Орбан преди референдума на 2 октомври.

Гласоподавателите ще бъдат помолени да се противопоставят на предложението на Европейската комисия за разселването на 160 хил. бежанци в страните членки на ЕС.  

Според предложението на Брюксел, Унгария трябва да приюти 1 300 мигранти. Програмата за разселване е за бежанци от Сирия, Ирак и Еритрея.

Понастоящем 30 мигранти се допускат в Унгария всеки ден през официалните „транзитни зони”.

Припомняме, Динко Вълев от Ямбол се прочу у нас с това, че "хваща" нелегални мигранти, навлезли на българска територия, с голи ръце. Той твърди, че го прави от патриотични подбуди.