Антикорупционната служба на Унгария, отговорна за премахването на измамите при изразходването на милиарди евро от фондовете на Европейския съюз, е поискала по-големи правомощия, включително за преследване, проверки и санкции, предава "Ройтерс".

"Този ​​документ предлага описание на високо ниво на основните правомощия, необходими на Органа, за да функционира ефективно и да изпълнява законните си правомощия", се казва в документ, получен от Ройтерс, който беше предоставен на Министерството на правосъдието на Унгария и Европейската комисия.

Органът за почтеност, създаден под натиска на ЕС в края на 2022 г., е независим от правителството на премиера Виктор Орбан и се ръководи от бивш партньор на PricewaterhouseCoopers с две десетилетия опит в съдебно-счетоводната експертиза и съответствието.

Исканията, очертани в документ от четири страници, включват предоставяне на правомощия за наказателно преследване и строги санкции, за да се гарантира спазването на законодателството.

Международни наблюдатели казват, че Орбан, който е на власт от 2010 г., отдавна е насочвал средства от ЕС към бизнесмени, близки до неговата националистическа партия Фидес. Правителството отрича подобни обвинения, като Орбан твърди, че не е замесен в бизнес въпроси и че Унгария няма повече проблеми с корупцията, отколкото други страни от ЕС.

Европейската комисия отпусна 10 милиарда евро финансиране на Унгария през декември в ход, който някои европейски депутати определиха като отстъпка от страна на Брюксел, в опит преодолее ветото на Орбан върху помощта за Украйна.

Въпреки известния напредък в отмяната на оспорваните реформи в унгарската съдебна система, финансирането на милиарди от ЕС остава спряно, като Орбан задълбочава противопоставянето с висшето ръководство на ЕС преди изборите за Европейски парламент на 6-9 юни.

Органът за почтеност търси правен мандат за извършване на необявени претърсвания, прегледи или инспекции на помещения на обекти, които са обект на проверка, както и възможност за предприемане на официални мерки, като запечатване, изземване и конфискация.

Антикорупционната агенция иска възможността да провежда автономни разследвания и да възлага наказателно преследване в случаи на корупция. В него се казва, че служителите му трябва да имат право да призовават, задържат или използват други принудителни мерки, показва документът.

Като част от засилените правомощия за разследване, органът също така иска възможността да използва тайни инструменти и средства от собствения си орган и да налага глоби, ако разследванията са възпрепятствани.

"Органът трябва да има достъп до лична информация и лични данни, свързани с наказателни въпроси и поверителни данни, включително класифицирани данни", се добавя в документа, като се призовава за електронен и пряк достъп до бази данни като електронната система за обществени поръчки.

Агенцията също така изисква правомощието да налага "достатъчно тежки" санкции, за да гарантира спазването на законодателството, като например издаване на предупреждение или възпираща глоба в случай на неадекватно или непълно спазване на неговата препоръка.

Хиляди унгарци протестираха срещу Орбан в Дебрецен

Хиляди унгарци протестираха срещу Орбан в Дебрецен

Петер Магяр атакува политиката за подкрепа на семействата