Министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто заяви пред Съвета по външни работи на Европейския съюз (ЕС), че дискриминацията срещу унгарските компании в Украйна все още не е спряла.

Той заяви, че докато ситуацията не се промени, Унгария няма да се съгласи да изпрати с помощ от 1,5 млрд. евро от ЕС, предназначена за Украйна.

Това съобщава унгарското издание Index.

Украйна маха унгарската OTP от спонсорите на войната

Украйна маха унгарската OTP от спонсорите на войната

Очаква Будапеща да деблокира фонда за подкрепа за Украйна

Според него, преследването на унгарски компании от Киев не е приключило със случая OTP. Миналата година банката беше премахната от списъка с "поддръжници на войната". 

Сега обаче властите в Украйна искат да отнемат местния лиценз за разпространение на лекарства на Richter, каза Петер Сиярто в Люксембург в понеделник.

Той е заявил на пресконференцията, проведена по време на почивката на Съвета по външни работи на Европейския съюз, че в общността се провеждат "подготовки за световна война" поради критичните ситуация на бойното поле в Украйна. Натискът в Унгария е огромен и се очаква да се увеличи още повече през следващите месеци, добави той.

Орбан за Тръмп: Няма да даде пари за Украйна, ако спечели

Орбан за Тръмп: Няма да даде пари за Украйна, ако спечели

Според унгарския премиер, републиканецът е "човек на мира"

Сиярто даде за пример, че в допълнение към блокираните от Унгария 500 милиона евро, те искат да предоставят на страните членки 1,5 милиарда евро за доставки на оръжия за Украйна от Европейската мирна рамка.

Унгарската позиция остава непроменена и ясна. Докато не получим гаранция от украинска страна, че ще прекратят и няма да започнат отново лова на вещици срещу унгарски компании, действащи в Украйна, ние не можем да допринесем за подобни решения, каза той. 

Припомняме, че това не е първият път, когато унгарските власти се опитват да блокират отпускането на помощ за Украйна.

Те наложиха вето на 50 милиарда евро помощ за Украйна. Освен това миналата година Унгария блокира отпускането на 500 милиона евро на Украйна от Европейския фонд за мир. 

Сиярто: Унгария няма да наложи вето върху увеличаването на средствата на ЕС за Украйна

Сиярто: Унгария няма да наложи вето върху увеличаването на средствата на ЕС за Украйна

Будапеща нямало да праща и оръжие на Киев за защита от руската агресия