Председателят на парламента на Унгария заяви, че одобряването на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО не е спешно, съобщава "Ройтерс".

Изказването му идва, след като Турция ратификацира молбата за членство на скандинавската страна и по този начин вече само Будапеща задържа дългия процес на присъединяване.

Общото събрание на Турция, където управляващият алианс на президента Реджеп Тайип Ердоган има мнозинство прие с 287 гласа "за" срещу 55 "против" одобряването на молбата на Швеция, която поиска да се присъедини към НАТО през 2022 г. след началото на войната в Украйна.

Унгария препотвърди подкрепата си за Швеция в НАТО

Унгария препотвърди подкрепата си за Швеция в НАТО

Виктор Орбан проведе телефонен разговор със Столтенберг

За членството на скандинавската страна е необходимо официалното одобрение на всички 31 държави членки, включително Унгария. До момента обаче одобрението на Турция се смяташе за най-голямото препятствие за преодоляване.

Унгарският премиер Виктор Орбан, който поддържа приятелски отношения с руския президент Владимир Путин въпреки войната на руските сили в Украйна, вчера заяви, че ще призове депутатите да одобрят присъединяването на Швеция при първа възможност.

В момента парламентът не заседава. Опозиционната социалистическа партия вече заяви, че ще призове за извънредно заседание за одобряване на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, която е блокирана в унгарския парламент от средата на 2022 г. въпреки многократните обещания на Орбан да я подкрепи.

Орбан покани шведския премиер на разговори за НАТО

Орбан покани шведския премиер на разговори за НАТО

Стокхолм още не е решил как да отговори на поканата

"Нямам никакво съмнение, че една от опозиционните партии - които последователно се противопоставят на унгарските интереси - ще свика извънредно заседание, но то вероятно ще се провали", заяви Ласло Ковер, член-основател на управляващата партия "Фидес" на Орбан.

"Не чувствам някаква особена спешност. Още повече, че не смятам, че има извънредна ситуация".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг вчера призова Орбан да ратифицира присъединяването на Швеция към НАТО.